Divadlo Alfa – online premiéra Jak si Míša hledal kamaráda / 20.3.

Nová premiéra Divadla Alfa o medvídku Míšovi se sice kvůli pandemii odehraje za zavřenými dveřmi, diváci ale můžou být u toho. Stačí, když se v sobotu 20. 3. připojí v 17 hodin na YouTube kanál „Alfa zírá“ prostřednictvím odkazu: https://youtu.be/mOSjQw4eSVI. Příběh pro nejmenší diváky od 3 let „Jak si Míša hledal kamaráda“ napsala Vlasta Špicnerová, režisérem je dlouholetý umělecký šéf souboru Tomáš Dvořák. Pro Alfu je to už druhá premiéra vysílaná živě ze zavřeného divadla, v prosinci se takto odehrálo „Putování dobrého Hanse Böhma Evropou“.

 

Novinka o medvídku Míšovi bude na kanále Alfa zírá ke zhlédnutí pouze v době přímého přenosu, další živý stream plánuje Alfa na 17. 4. „Stejně jako v případě předchozí prosincové premiéry považujeme přímý přenos jen za jakousi ochutnávku naší novinky, hodně nám chybí kontakt s dětmi v hledišti a jejich reakce. Hned, jak bude možné divadlo otevřít, plánujeme Míšovi uspořádat premiéru před diváky,“ říká ředitel Divadla Alfa Jakub Hora.

 

Hlavní hrdina příběhu medvídek Míša bydlí s maminkou a tatínkem v útulném čistém domečku a je mu moc dobře. Tedy – ne tak docela. Míša občas zlobí, protože mu chybí kamarád, kterého by mohl mít rád a s nímž by si do sytosti vyhrál… Kde ho hledat? Cože, u kontejnerů? No ovšem! Může se tam totiž objevit světem protřelý a dobrodružstvím i špínou čpící medvěd Alfons, který Míšu okouzlí a kdo ví, třeba se z nich stanou opravdoví kamarádi…

„Víme o určité příbuznosti našich medvědů a těch, kteří se potkali u Kolína. Ale Míša s Alfonsem jsou přece jiní. Míša má moc hodné rodiče a bydlí v útulném domku, ale zoufale mu chybí kamarád. Alfons má spoustu nápadů a jinak nemá nic. Ale naštěstí potká Míšu a Míša naštěstí potká Alfonse,“ říká dramaturgyně Petra Kosová.

 

Příběh o tom, že každý potřebuje kamaráda a pro skutečné přátelství je třeba něco obětovat, režíruje dlouholetý umělecký šéf Alfy Tomáš Dvořák, který si potrpí na čarování s loutkami. Ke spolupráci si vybral stejně naladěného ostravského scénografa Tomáše Volkmera. Ten v Alfě před rokem realizoval pohádku „Ťuk, ťuk, ťuk. Tučňák?!“Autorkou příběhu o medvídku Míšovi je herečka Divadla Minor Vlasta Špicnerová, která má zkušenosti i jako režisérka. S divadlem Alfa už spolupracovala v roce 1994, kdy měla premiéru její dramatizace pohádky podle H. Ch. Andersena „Princezna na hrášku“ (režie V. Čada a L. Krejčíková). Autorem hudby k inscenaci Jak si Míša hledal kamaráda je herec Alfy Petr Vydarený a hrají Martin Sádlo Bartůšek, Petr Borovský, Martina J. Hartmannová, Tomáš Jereš a Marie Mrázková.

 

Kanál Alfa zírá vznikl před rokem, kdy pandemie poprvé uzavřela divadla. Nejprve nabízel jen záznamy představení, písničky, animované kvízy či audio pohádky.

 

Na podzim se pak přidaly sobotní živé streamy inscenací. Za téměř rok své existence nasbíral kanál Alfa zírá více než 32 000 zhlédnutí, nejen u nás, ale i v zahraničí. Kanál využívají i školy, které dětem zpestřují distanční výuku. Pro učitele Alfa připravuje speciální hravé metodické listy.

 

V dubnu zve Divadlo Alfa na svůj kanál poprvé hosta – bude jím Naivní divadlo Liberec. Diváci se mohou v pravidelném sobotním čase těšit na záznamy inscenací Budulínek  a ŠŠŠŠ. ŠŠŠŠ. HŮŮŮ. HAF! Zbývající dvě dubnové soboty nabídnou živé přenosy představení Alfy Jak si Míša hledal kamaráda a Detektiv Dudek. A kanál Alfa zírá umožní zájemcům také volně zhlédnout představení pro školy, bude to prosincová novinka Putování dobrého Hanse Böhma Evropou a její vysílání začne 27. 4. od 10:00.

Program kanálu Alfa zírá https://www.youtube.com/channel/UC093TdFVoiKLW6cKWsfcf3A

březen 2021

  1. 3. 17:00 STREAM: Divadlo Alfa – Jak si Míša hledal kamaráda – premiéra
  2. 3. 17:00 STREAM: Divadlo Alfa – Kolíbá se velryba

duben 2021

  1. 4. 17:00 Záznam: Naivní divadlo Liberec – Budulínek
  2. 4. 17:00 Záznam: Naivní divadlo Liberec – ŠŠŠŠ. ŠŠŠŠ. HŮŮŮ. HAF!
  3. 4. 17:00 STREAM: Divadlo Alfa – Jak si Míša hledal kamaráda
  4. 4. 17:00 STREAM Divadlo Alfa – Detektiv Dudek
  5. 4. 10:00 STREAM: Divadlo Alfa – Putování dobrého Hanse Böhma Evropou

 

Na živá vysílání kanálu Alfa zírá je možné se připojit i prostřednictvím stránek www.divadloalfa.cz


Zdroj:

Daniela Vítová

tiskový servis Divadla Alfa

www.divadloalfa.cz