Napadení strážníka, opilci za volantem

Cizinec pod vlivem alkoholu se pokusil zaútočit na strážníka.

V sobotu 19.09.2020 ve 21:10 byla vyslána hlídka MP Plzeň do Švihovské ulice, kde se měla nacházet skupina podnapilých osob narušující veřejný pořádek. Na místě se nacházeli čtyři cizinci ve věku 20 let, 23 let, 31 a 32 let. Na dotaz strážníků, proč se chovají tak hlučně, shodně odpověděli, že jsou opilí, oslavují víkend a výplatu, ale odejdou, aby neobtěžovali občany. Jejich dvaatřicetiletý kamarád se začal rozčilovat, že nic nedělá, ať mu dají strážníci pokoj, přičemž začal kopat a mlátit do železného zábradlí. Po zákonné výzvě, aby agresivní muž zanechal svého jednání se naopak vydal proti strážníkovi ve snaze jej chytit za taktickou vestu. To se mu ovšem nepodařilo a útočník skončil v poutech. Z cizince byl cítit silný zápach po alkoholu a vzhledem k jeho stoupající agresivitě bylo rozhodnuto o převozu na protialkoholní záchytnou stanici. Jeho jednáním se nyní bude zabývat Komise pro projednávání přestupků.

 

Během víkendu usedali řidiči za volant i za řídítka pod vlivem alkoholu.

První alkoholovou jízdu řešili strážníci v pátek 18.09.2020 v půl desáté večer. Při hlídkové činnosti v Přemyslově ulici spatřili vozidlo značky Peugeot, jehož řidič po zahlédnutí hlídky MP Plzeň viditelně zpomalil a odbočil k benzínové stanici. Tam jej hlídka strážníků také zastavila a na jejich dotaz proč náhle zpomalil, řidič odpověděl, že si jel jen pro cigarety a je zamyšlený. Na otázku strážníků, zda požil před jízdou alkohol, muž odpověděl: „Nene, můžeme si klidně dýchnout“. Po provedené dechové zkoušce byla naměřena hodnota 0,99 ‰ alkoholu v dechu. Na místo přivolaní policisté si celou věc převzali k dalšímu šetření.

Druhým řidičem pod vlivem alkoholu téhož večera byla řidička jízdního kola. Ta jela nejistou jízdou na neosvětleném kole Resslovou ulicí krátce před dvaadvacátou hodinou. Po zastavení hlídkou MP Plzeň dvaadvacetiletá cyklistka uvedla, že vypila jeden alkoholický drink. Dechová zkouška ukázala pozitivní výsledek s hodnotou 1,15 ‰ alkoholu v dechu. Na to mladá žena řekla strážníkům, že v žádném případě nebude pokračovat v jízdě a kolo si pouze „odvede“. Přestupkem se bude zabývat Magistrát města Plzně, oddělení dopravních přestupků.

V sobotu krátce po druhé hodině ranní prováděli strážníci hlídkovou činnost v Tylově ulici, kde si všimli vozidla Ford, jehož řidič nerespektoval zákaz vjezdu a projel Tylovou ulicí směrem na Skvrňany. Strážníci měli vozidlo na dohled, ale z důvodu oslnění rozsvícenými světly, nebylo vidět, zda z vozidla, které zastavilo někdo vystoupil. Když přijeli na místo, u vozidla stál šestatřicetiletý muž, který držel v ruce telefon. Hlídce městské policie uvedl, že je vlastníkem vozidla, ale vozidlo neřídil, protože pil alkohol. Dále uvedl, že automobil řídila jeho přítelkyně, se kterou se během jízdy pohádal a po zastavení vozidla někam utekla a nemůže se ji dovolat. Po chvilce k vozidlu přišla třicetiletá žena, která uvedla, že vozidlo řídila a také, že požila alkohol. V tom okamžiku se její partner začal chovat hrubě a svoji přítelkyni přesvědčoval, aby nic nepřiznávala a ani se nepodrobovala dechové zkoušce. Řidička s dechovou zkouškou souhlasila a byla ji posléze naměřena hodnota 1,70 ‰ alkoholu v dechu. Na místo byla přivolána hlídka Policie ČR a ti si celou věc převzali k dalšímu šetření.

Ani v neděli se noční služba neobešla bez řidiče pod vlivem alkoholu. Opět v Tylově ulici v půl jedné v noci řidič porušil značku zákazu vjezdu. Hlídka městské policie právě projížděla Tylovou ulicí, když svojí jízdou na sebe upozornil šestadvacetiletý cizinec. Strážníci vozidlo zastavili za pomocí světelného nápisu „STOP“. Vzhledem k tomu, že z řidiče byl cítit alkohol, byl vyzván k dechové zkoušce s čímž muž souhlasil. Naměřená hodnota ukázala 1,12 ‰ alkoholu v dechu. I v tomto případě si celou záležitost převzali kolegové od státní policie k dalšímu šetření.


Zdroj:

Veronika Kuchynková
Metodik prevence kriminality

www.mpplzen.cz