UNESCO v Karlovarském kraji – na festivalu

Výstava představuje UNESCO v Karlovarském kraji – současné i budoucí

(3. 7. 2019) Během Mezinárodního filmového festivalu mají místní i návštěvníci města možnost prohlédnout si výstavu, kterou připravil Karlovarský kraj s pomocí Kanceláře architektury města Karlovy Vary, konkrétně Site Managerky pro UNESCO Lucie Sochorkové. Výstava se nachází před Tržní kolonádou a představuje krajské památky, které už na Seznamu světového dědictví UNESCO jsou, ale i ty, které o to zatím teprve usilují.

„Památky Karlovarského kraje zapsané či navrhované k zápisu na Seznam světového dědictví UNESCO“ – to je výstava informující o hmotných památkách Karlovarského kraje. Zatím na osmi panelech je prezentována mezinárodní nominace Slavné lázně Evropy/Great Spas of Europe. Putovní výstava bude doplněna o dalších osm panelů, které představí další sériovou nominaci, a to Hornický region Erzgebirge/Krušnohoří a tzv. Kynžvartskou daguerrotypii jako zatím jedinou památku Karlovarského kraje zapsanou na Seznamu světového kulturního dědictví UNESCO. „Jsme moc rádi, že se nám podařilo výstavu zahájit během Mezinárodního filmového festivalu, protože jejím hlavním úkolem je seznámit širokou veřejnost jak se samotnými nominacemi, tak s organizací UNESCO.“ uvedla Lucie Sochorková, Site Managerka pro UNESCO, která koordinuje proces vstupu města Karlovy Vary do této prestižní organizace. Výstavu graficky zpracoval Jiří Hanek, místní designér, designový aktivista a představitel iniciativy Kreativní region.

Výstava probíhá v rámci Mezinárodního filmového festivalu

Výstava byla zahájena v sobotu 29. června za přítomnosti vedení města Karlovy Vary i Karlovarského kraje. Nedaleko od výstavy je pro návštěvníky festivalu k dispozici stánek městského infocentra, ve kterém se můžete blíže seznámit s nominací Slavné lázně Evropy/Great Spas of Europe a využít možnosti soutěžit o víkendový pobyt pro 2 osoby v jednom z 11 lázeňských měst této nominace.
Výstava poputuje do Jáchymova
Kompletní výstava i s montánní částí bude odhalena a zahájena 17. července na prostranství u kostela sv. Jáchyma v Jáchymově, který se svou hornickou kulturní krajinou v rámci nominace Hornický region Erzgebirge/Krušnohoří. Při této příležitosti dojde také na oficiální happening k oslavě zápisu statku na seznam UNESCO. „Po Jáchymově najde výstava na sklonku podzimu další umístění na náměstí Dr. M. Horákové, kde sídlí Kancelář architektury města Karlovy Vary, která se na přípravě výstavy podílela. Výstava zde může oslovit širokou karlovarskou veřejnost, důkladně ji informovat o této nominaci a být jakýmsi předvojem návštěvy komise ICOMOS, která o vstupu města do UNESCO rozhodne.“ doplnila Jana Boukalová z KAMu.

Kancelář architektury města Karlovy Vary
Kancelář architektury města Karlovy Vary (KAM) je organizace zabývající se architekturou a urbanismem, budoucí vizí města, územním plánováním a veřejným prostorem. Důležitým úkolem KAM je komunikace s veřejností, náš tým se snaží být prostředníkem diskuse mezi odbornou veřejností, obyvateli města a politickou reprezentací. Bez fungování KAM by v městě chyběla dostatečná kontrola nad zásahy do veřejného prostoru a chyběla by dlouhodobá koncepce pro utváření a udržování obrazu města. KAM je institucí, která na vysoké úrovni zajišťuje tvůrčí činnosti v souvislosti s jeho rozvojem v oblasti urbanismu, architektury a územního plánování. KAM se snaží dát příležitost i mladým odborníkům, aby se zapojili do rozvoje města, a zlepšit informovanost veřejnosti s projekty, na kterých pracuje. Nová příspěvková organizace zahájila svou činnost dne 1. 3. 2018. Jejím ředitelem byl jmenován Dipl. – Ing. architekt Petr Kropp. První sídlo tohoto koncepčního pracoviště je v pavilonu D na náměstí Milady Horákové, přičemž část pavilonu je zpřístupněna veřejnosti k nahlédnutí do odborných knih, příruček a publikací ze světa architektury a urbanismu.

Dipl. – Ing. architekt Petr Kropp, ředitel Kanceláře architektury města Karlovy Vary
Po studiu na střední průmyslové škole v Karlových Varech absolvoval studium architektury v německém Dortmundu, vzdělávání si pak dále doplňoval ve Svazu holandských architektů v Nizozemí. Z jeho bohaté kariéry můžeme jmenovat například rekonstrukci a dostavbu památkově chráněného městského paláce pro Výzkumný institut válečných dějin v Amsterdamu, novostavby Port City 2, 3 v Rotterdamu, provozní budovy pro letiště Schiphol v Amsterdamu, nebo transformaci textilní továrny a dostavbu pro muzeum současného umění De Pont v Tilburgu. Má zkušenosti s poradenskou činností a prací na architektonických soutěžích. Pro funkci ředitele KAMKV byl vybrán mezinárodní devítičlennou komisí, ve které zasedla například světoznámá architektka Eva Jiřičná, švédský architekt Häkan Sullberg nebo Michal Sedláček, ředitel Kanceláře architekta města Brna.

 

TZ: Karlovarský kraj