Venkovské EXPO v DEPO2015

Jezdíte rádi na venkov? A co kdyby venkov tentokrát přijel za vámi do Plzně? EXPO je živá jarní prezentace řemeslné a kulturní nabídky plzeňského venkova, která v neděli 28. dubna netradičním způsobem otevře turistickou sezonu okolních lokalit, přírodních a kulturních památek a dalších zajímavostí. Návštěvníky čeká pestrý kaleidoskop řemeslníků, zajímavostí, rarit i zážitků a herní prvky pro nejmenší. Celodenní akce nabídne i občerstvení z venkova s posezením u společného stolu, který se potáhne před celé nádvoří DEPO2015.


Venkov se plzeňským návštěvníkům představí hned v několika podobách. Hala tvz. Tržnice DEPO2015 se promění v řemeslnou dílnu a prezentaci místních akčních skupin Plzeňského kraje (tvz. MAS). Řezbáři, keramičky, šperkařky a další řemeslní mágové budou po celý den ukazovat svůj um, a to hned vedle prezentačních stánků jednotlivých MAS. U nich se můžete dozvědět tipy na výlety v nadcházející turistické sezoně či kam za venkovskou kulturou. “Chtěli jsme návštěvníkům zprostředkovat něco nového a obohatit zaběhnutou veletržní formu atypickou nabídkou”, vysvětluje zástupce pořádající MAS Český Západ, Jan Florian. “Oslovujeme řezbáře, který bude během akce ukazovat práci se dřevem, šperkařku, pod jejíž rukou budou vznikat zdobné výrobky přímo před návštěvníky, košíkáře či dráteníka. Skladba řemeslníků se může ještě změnit, v současnosti se všemi jednáme a oslovujeme nové a nové, na které dostáváme tipy a jež by svým řemeslem mohli ozvláštnit prostor Tržnice”, dodává Florian. Stálou součástí Tržnice DEPO2015 je i Venkovský dům Plzeňského kraje. V jeho prodejních prostorách naleznou návštěvníci to nejzajímavější, co západočeský venkov nabízí, od regionálních výrobků až po tipy na výlet v jakémkoliv ročním období. Součástí Venkovského domu je i showroom, který bude během EXPA hostit výstavu 3D modelu původního železničního mostu přes Hracholuskou přehradu. “Rekonstrukce téměř 120 let starého mostu zvaného Rámusák, dlouhého přes dvě stě metrů, přišla na více než sto milionů korun. Každý ze tří dílů stavbaři sešroubovali a otáčeli společně pomocí malých hydraulických lisů. Stará i nová konstrukce se otáčely o 180 stupňů, stará se pak vysunula. Plzeňský kraj nechává na most zavěsit také ocelovou lávku pro cykloturisty. Model ukazuje původní konstrukci mostu”, informuje Jiří Bízek, modelář z Bezdružic, který se podílel na jeho dokončení.

Není Venkova bez vůně sena, sešikovaného pluku kuřátek na dvoře, buchet našich babiček a vzpomínek na dětské jízdy na žebřiňáku. Toto vše a mnohé další nabídne venkovní nádvoří DEPO2015. “Prostranství nádvoří obsadí řemeslný jarmark, stánky s občerstvením a ojedinělé herní prvky pro děti s venkovskou tematikou; možná se kolem návštěvníků projde i kachna či jiné hospodářské zvíře…”, informuje manažer další pořádající MAS Radbuza, Václav Kubernát. “Během celého dne budou na nádvoří vystupovat i lokální buskeři. Jedním z nich je Milan Samko, anglicky zpívající kytarista, který se svým hudebním umem navštívil už i města v Lotyšsku, Německu či na Slovenku. Dále vystoupí busker známý pod pseudonymem Son of Wolves a nabídne tu pravou prezentaci hudebního umění. Odpočinout si budete moci u stolu, který se potáhne přes celé nádvoří a opět bude zdoben ve venkovském motivu”, láká Kubernát na venkovní program.

Toto a mnohé další nabídne Venkovské EXPO již za několik týdnů, proto neváhejte bedlivě sledovat facebookové stránky Venkovského domu Plzeňského kraje, který provozují zástupci pořadatelských MAS a kde postupně odtajňují body venkovského programu.

 

Souhrnné informace:

Název akce: Venkovské EXPO
Termín: neděle 28. dubna 2019
Čas konání: 10:00 – 18:00
Místo konání: nádvoří a Tržnice DEPO2015
Vstupné: zdarma
Pořadatelé: MAS Český Západ, MAS Radbuza – provozovatelé Venkovského
domu Plzeňského kraje


Zdroj:

Ing. Radka Šámalová
www.venkovskydum-pk.cz