Aroma lampy provoní byt a pomůžou při nespavosti i nachlazení

Aroma lampy znali už naši předci v dávném starověku. S jejich pomocí léčili neduhy těla i duše. Ke zlepšení zdravotního stavu se aroma lampy používají i dnes. Kromě toho slouží jako příjemné dekorace našich obydlí. Vyrábí se z keramiky a jsou k dostání v mnoha různých provedeních jak v obchodech, tak na internetu.

Aroma lampy – jak je správně používat?
Vždy je důležité pořídit si aroma lampu s širokou miskou na vodu. Pokud vybereme misku malou, budeme muset vodu velmi často dolévat a hůře tak regulovat poměr oleje ve vodě. Dávkování je obvykle 4 – 8 kapek. Záleží na velikosti místnosti, ve které aroma lampu máme. Vodu do misky naléváme teplou, aby se lépe odpařovala. Nesmí ale přesáhnout teplotu 50°C. Horká voda totiž zničí léčivé účinky oleje. Na závěr zapálíme čajovou svíčku.

Éterické oleje
Aromaterapie je postavená na používání éterických olejů. Ty se získávají z rostlin. Lisují se, destilují nebo extrahují. Na každý typ oleje je potřeba jiná část rostliny – kůra, list, květ, plod – ze všech těchto částí se kapalina vyrábí. Do aroma lamp je možné koupit také pevné vonné vosky. Jak oleje, tak vosky musí být 100% přírodní. Syntetické příměsi jsou zdraví škodlivé.

Léčebné účinky aromaterapie
Při odpařování látek z aroma lamp se do našeho těla dostávají zdraví prospěšné molekuly. V krvi je lze prokázat již po patnácti minutách od začátku aromaterapie. Vdechujeme je do průdušek, dále putují přes krevní oběh, lymfou až do tkání a do hladkého svalstva. Zároveň v těle spouštějí tvorbu endorfinu a adrenalinu. Díky tomu se cítíme uvolněnější a odpočatí. Aby byly účinky stoprocentní, doporučuje se zhluboka dýchat a koncentrovat se.

aroma oil

Různé typy olejů
Určitý olej pomáhá na určité zdravotní problémy. Mezi nejčastější obtíže, se kterými vám může aromaterapie pomoci, patří bolest hlavy, nespavost, nachlazení nebo stres. Od konkrétních potíží vám uleví oleje z těchto rostlin:

Bolest hlavy:
· Kardamom, mateřídouška, levandule

Nespavost:
· Kopr, levandule, meduňka

Nachlazení:
· Eukalyptus, borovice, zázvor, citron

Stres a úzkost:
· Vanilka, bazalka

Aroma lampy jsou vhodné, i když žádnými zdravotními problémy netrpíte. Dokáží dobře vydezinfikovat a osvěžit vzduch a vytváří tak zdravější prostředí. Nejvíce osvěžující jsou citrusové oleje z mandarinky nebo limetky. Dezinfekční účinky mají oleje z myrty, čajovníku, šalvěje a všechny jehličnanové (borovice, smrk, jedle).

Aromaterapie v těhotenství
Éterické oleje rády využívají také nastávající maminky. V průběhu těhotenství si mohou olejem potírat břicho. Při porodu poslouží tato kapalina k masírování celého těla, ke koupeli nebo se nechá odpařovat z aroma lampy. Osvědčené jsou citrusové vůně, které odstraňují napětí (například grep a pomeranč). Podobně působí jasmín. Rozmarýn pomáhá rozběhnout dlouhotrvající porod. Nejoblíbenější je olej z růže. Ten zklidňuje a příjemně působí i na novorozence.

Další metody a přínosy aromaterapie
Aromaterapie nabízí mnoho metod a přínosů. Zdraví prospěšná je masáž nebo koupel s éterickými oleji. S některými z nich můžete i vařit. Bazalkový olej skvěle dochutí běžné pokrmy. Musíte ale dodržovat správné dávkování. Vůně odpařující se z aroma lampy odpuzuje hmyz, což je praktické především v létě proti komárům. Působí i na moly. Své kouzlo nachází aromaterapie i v partnerském životě. Určité oleje fungují jako afrodiziakum. Levandulový olej například podporuje průtok krve u mužů o 40 % – vhodné jsou ale i další oleje.

 


Zdroj:

www.pressweb.cz (Topranker.cz s.r.o.)