Vloupání na Jateční. Incident kvůli alkoholu. Záchytka praskala ve švech

Lapka, který se pokusil o krádež zboží v jednom z plzeňských obchodních domů na Lochotíně, byl v neděli dopoledne zadržen pracovníkem ostrahy. Ten následně vyrozuměl městskou policii a na místo tak už před devátou dopoledne mířila hlídka z místní služebny.

Brzy na to strážníci zjistili, že se jedná o dvaadvacetiletou ženu, která si z obchodu chtěla odnést mléčné nápoje v hodnotě necelých 150 Kč. Zaměstnanec ostrahy ji viděl, jak si je ukládá do pootevřené kabelky. Při prověřování totožnosti podezřelé vyšlo najevo, že dotyčná nekradla poprvé. Dané zboží údajně odcizila pro své dítě. Celá věc bude předána k dořešení správnímu orgánu.

 

Za obchodním centrem v Radčické ulici se v pátek odpoledne našla koťata v papírové krabici. Nepostrádá je někdo?

V pátek odpoledne předal strážníkům městské policie dvaadvacetiletý mladík dva malé nalezence. Šlo o dvě cca tříměsíční koťata. Byla jím objevena v parku za obchodním centrem v Radčické ulici, nikdo se k nim nehlásil. Jedno z koťat mělo na krku řetízek z korálků a hračku (kuličku). Nyní jsou obě zvířata v plzeňském útulku, kde se o ně starají.

V neděli večer zadržela hlídka městské policie skupinku čtyř lidí, kteří za použití násilí vnikli do jednoho z bytů domu v Plzni na Jateční ulici. Všichni byli k dalšímu šetření předáni do rukou republikových policistů.

Strážníci jsou během služby pořád na pozoru.  Ne jinak tomu bylo i v neděli večer, když projížděla hlídka ze služebny Bory Jateční ulicí.  Její pozornosti neušla tou dobou partička čtyř osob, která se dobývala do jednoho z bytů tamního domu. V okamžiku, kdy se hlídka dostala vozem před vchod, byli už všichni uvnitř bytu. Na její výzvu, aby vyšli ven, tak učinili.  Strážníci tři muže a jednu ženu zajistili, a to i s nářadím. Osmatřicetiletý muž, který byl s ostatními zadržen, se na místě zmínil, že předmětný byt byl v minulosti údajně obýván jeho příbuznými. A on ho chtěl teď obývat, jelikož neměl ale klíče, dostal se do bytu tak, že poškodil vchodové dveře za použití nářadí. Případem se dál zabývají státní policisté.

 

Strážníci městské policie za sebou nelehkou službu. Kromě osob, které neznaly míru alkoholu a vypily toho trochu více, než jejich organismus snese, si museli strážníci poradit také s agresivitou některých z nich.

Rekordmanem posledních dnů se stal čtyřiačtyřicetiletý muž. V pátek odpoledne ho hlídka městské policie sbírala namol opilého v Plzni na Doubravce, kde si ustlal vedle křoví v Masarykově ulici. Kvůli přemíře alkoholu, která mu v těle kolovala, neustále padal a nebyl schopen ani srozumitelně s hlídkou hovořit. Výsledek dechové zkoušky, které se muž podrobil, byl alarmující.  Nadýchal 4,33 promile.  V tomto stavu byl převezen na záchytku k vystřízlivění.

Druhou převáženou osobou byl padesátiletý muž. Před sedmou večer vyslal operační strážník hlídku prověřit oznámení k hale TJ Lokomotivy. Na trávě zde našli strážníci ležet opilého člověka. Ani za jejich pomoci se nebyl schopen dotyčný udržet na nohou. Sám přiznal, že za jeho stav může několik piv, které vypil. Strážníci si proto přivolali na místo své kolegy s vozidlem pro převoz podnapilých osob. Společně ho naložili a odvezli k vystřízlivění.

O necelé dvě hodiny později vyjela hlídka na Doubravce řešit problém v místní restauraci v Mohylové ulici. Na městskou policii se obrátila obsluha, neboť jedna ze zákaznic i přes upozornění nerespektovala v restauraci zákaz kouření. Čtyřiačtyřicetiletá žena byla nakonec ochotna se strážníky vyřešit záležitost na místě v příkazním řízení. Při odchodu z restaurace ale nezvládala dostatečně chůzi po svých, opakovaně padala, několikrát upustila francouzskou hůl, a protože ve svém stavu nekontrolovala své chování, noc strávila na záchytce.

Ve stavu silné opilosti byl transportován do péče personálu záchytky v sobotu odpoledne jednatřicetiletý cizinec. Namol opilý ulehl na chodník v Prokopově ulici. Dechovou zkouškou byla u něj zjištěna hladina alkoholu v dechu 2,87 promile.

O něco méně nadýchal při kontrolním testu na přítomnost alkoholu v dechu sedmadvacetiletý muž, kterého našla hlídka ležet ve večerních hodinách v parku na náměstí Emila Škody.  Muž byl po probuzení vyzván, aby se podrobil dechové zkoušce. Jejím výsledkem byla naměřená hodnota 2,46 promile. Jakmile mu strážníci sdělili, že bude umístěn na záchytku, jelikož není schopen kvůli silné opilosti kontrolovat své chování, má problémy s chůzí po svých, začal se chovat agresivně. Vzápětí na to se snažil fyzicky napadnout jiného, opodál stojícího muže. Hlídka mu v jeho úmyslu zabránila, za použití hmatů a chvatů ho zpacifikovala. Na záchytku muž putoval s pouty na rukou.

 

Alkohol stojí i za dalším případem, který museli strážníci v neděli ráno řešit v centru města.

Operační strážník poslal hlídku městské policie v terénu před devátou ráno, aby zajela do ulice Tylova, kde měl na chodníku ležet muž bez domova a nějaké osoby se mu snaží pomoci zvednout. Prostřednictvím kamerového záznamu se vzápětí ale podařilo zjistit, že dva muži a žena dotyčného předtím fyzicky napadli. Strážníci zraněnému muži poskytli ihned nezbytnou pomoc. Ošetřili mu krvácející ránu nad obočím a přivolali záchranáře, kteří ho následně převezli k dalšímu ošetření do zdravotnického zařízení. Trojice silně podnapilých osob se na místě ke strážníkům přihlásila, přitom se poté i rozpovídala o tom, k čemu vůbec na místě došlo. Zatímco zraněný muž si nebyl toho řádně vědom, proč byl napaden. Prý se s nimi chtěl jenom napít jejich alkoholu, podle výpovědi těch druhých jim chtěl ale ukrást láhev rumu, kterou si předtím zakoupili v blízké večerce a chtěli si jí v klidu vypít. Dotyčný jim ji chtěl však údajně odcizit, měl si ji dát do kapsy a chtít odejít. Tomu chtěli zabránit, proto jeden z nich do něj strčil. Poté došlo na údery pěstí do hlavy, zad a jiné. Celou věcí se bude následně zabývat přestupková komise. Trojice toho neměla ale zdánlivě dost. O chvilku později je hlídka musela znovu upozornit ještě dvakrát na jejich další nevhodné chování na veřejnosti. Po půl jedenácté pak musela hlídka kvůli nim vyjet na Klatovskou, kde mezi dvěma muži došlo ke konfliktu. Oba se vzájemně fyzicky napadali. Svého jednání brzy nato dvojice po výzvě strážníků zanechala. Údajně vše vzniklo kvůli tomu, že starší z dvojice chtěl odejít na ubytovnu, kde pobývá. Ten mladší ho měl svým chováním ale již obtěžovat. Dvacetiletý mladík se začal však agresivně k hlídce, byl na ní navíc vulgární. Provedená dechová zkouška u něj prokázala přítomnost 1,85 promile. Umístěn byl proto na záchytku.

 


Zdroj:

Pužmanová Jana
Tisková mluvčí Městské policie Plzeň
Perlová 3, 301 00, Plzeň
Tel: +420 378 036 902, +420 724 095 017
E-mail: puzmanova@plzen.eu
Web: www.mpplzen.cz