Kdy a komu se vyplatí celoroční pneumatiky?

Přemýšlíte o celoročních pneumatikách, protože vás už nebaví každoroční přezouvání nebo se domníváte, že vás vyjdou levněji? Přečtěte si, jaké jsou jejich výhody a zápory, a nakonec se rozhodněte, jestli jsou šťastným řešením zrovna pro vás.

Celoroční pneumatiky jsou kompromisem

Celoroční pneumatiky mají svá specifika a než se pro ně finálně rozhodnete, měli byste nákup důkladně promyslet. Řidičům, kteří dávají celoročním pneumatikám přednost, nejvíce vadí povinné přezouvání z letních gum na zimní. Je pravdou, že tohle s nákupem celoročních gum odpadne, ale musíte počítat s tím, že se jedná o určitý kompromis i v jízdě. Letní a zimní gumy mají v sobě specifickou směs. Ta zaručuje, že letní pneumatiky zvládnou rozpálenou vozovku nebo vydatný déšť. Zimní pneumatiky s hlubším dezénem se zase lépe vypořádají s námrazou nebo náledím. S celoročními gumami budete jezdit v mínusových teplotách i na rozpálené vozovce.

Řešení pro ty, kteří najezdí méně kilometrů

Z výše uvedeného logicky vyplývá, že univerzální celoroční pneumatiky jsou vhodnější pro řidiče, kteří toho zase tak moc nenajezdí a žijí v mírnějších podnebních podmínkách. Pokud například bydlíte ve městě, kde je sníh výjimečnou záležitostí, není jediný důvod, proč si celoroční pneumatiky nepořídit. Pakliže navíc jezdíte jen příležitostně, není co řešit. Vhodné jsou také pro ty, kteří vlastní dvě auta a z toho jedno používají spíš jako záložní. Pokud se chcete o výběru celoročních pneumatik poradit, podívejte se na stránky iPneu.cz, kde dostanete odpověď na všechny svoje otázky.

Cenově si zase tolik nepomůžete

Možná se ohradíte tím, že celoroční pneumatiky jsou levnější. Popravdě, není to tak jednoznačné. Kromě jednorázové ceny, kterou zaplatíte, musíte brát v potaz i dobu jejich opotřebení. Když přezouváte gumy, část roku je nepoužíváte. Tudíž se vám neopotřebují tak rychle. Možná ušetříte na začátku, ale ve výsledku se vám to zase tak výrazně nevyplatí. Celoroční pneumatiky opotřebujete kvůli častějšímu používání rychleji a s ojetým dezénem je stejně budete muset vyměnit za nové. Odpadnou vám ale starosti s jejich uskladněním.

 


Zdroj:

www.vybermiauto.cz