Festival kreativních nadšenců Maker Faire se uskuteční již podruhé v Karlových Varech

Světová přehlídka kreativity Maker Faire zavítá již podruhé do Karlových Varů. Jednodenní akce se uskuteční 23. března v prostorách Spa Hotelu Thermal za podpory města Karlovy Vary. Festival propojuje nadšence, kutily, vynálezce a inovátory a zároveň slibuje chytrou zábavu pro celé rodiny. 

Druhý ročník karlovarského Maker Faire pořádáme ve spolupráci s karlovarským Inovačním centrem INION v kultovních prostorách Hotelu Thermal. I letos se mohou návštěvníci těšit na atraktivní program pro rodiny s dětmi, vynálezce a kutily všeho druhu.” říká koordinátor Vojtěch Kolařík ze společnosti Make More.

Maker Faire představí poslední březnovou sobotu v Karlových Varech zapálené tvůrce, vynálezce, vědce, inovátory, bastlíře a DIY nadšence. Na druhém ročníku spolupořádaném Inovačním centrem INION mohou návštěvníci potkat přes dvacet lokálních makerů, kteří zde budou prezentovat své výtvory a vynálezy. Maker Faire v Karlových Varech je součástí celorepublikové a celosvětové úspěšné sítě festivalů oslavujících kreativitu a tvořivost. 

“Mám radost, že se nám povedlo navázat na loňskou spolupráci a s Make More zrealizovat druhý ročník festivalu. Karlovarský kraj je plný šikovných tvůrců a inovátorů. Festival jim tak dává příležitost nejen se představit, ale zároveň inspirovat návštěvníky, aby objevili své vlastní dovednosti, které mohou vést k novému koníčku či podnikání. S rozjezdem podnikání jim následně v INIONu umíme pomoct. Proto nám spolupráce dává obrovský smysl.” komentuje akci ředitelka Inovačního centra INION Radka Murasová.

“Je skvělé, že se podařilo navázat na loňský úspěšný ročník a náš kraj se přidal do rodiny Maker Faire festivalů a ukazuje tak, že jsme otevřeni inovacím a kreativitě. Těším se, že i druhý ročník přiláká spoustu nadšených a zvídavých lidí”,, Patrik Pizinger, radní Karlovarského kraje pro regionální rozvoj.

Maker Faire je místem plným zvídavých lidí, kteří mají chuť objevovat, osvojovat si nové znalosti a rozvíjet svou kreativitu. Na druhém ročníku toho karlovarského tomu nejinak bude v zóně plné záhad od The LEGO Group. Návštěvníci v ní objeví netradiční využití kostiček LEGO®. Za pomoci kostiček z řady LEGO® DOTS se budou psát tajné zprávy a účastníkům pod rukama ožijí i hlavolamy. Návštěvníci se mimojiné mohou těšit například na projekt Institutu lázeňství a balneologie, který představí lázeňskou rehabilitaci propojenou s virtuální realitou nebo inovativní práci s rašelinou, workshop O barvě v podání Interaktivní galerie Becherovy vily, na kterém se zájemci naučí nejen barvy míchat, ale budou s nimi také experimentovat. Z dalších projektů, které jsou poměrně ojedinělé, lze zmínit např. detektor ionosférických poruch. Nebyl by to Maker Faire, aby na něm nechyběli roboti, ti letošní budou sestaveni žáky Střední průmyslové školy Ostrov, díky podpoře polytechnického vzdělání od Krajské hospodářské komory Karlovarského Kraje i mnoho dalších zajímavých projektů, o kterých se zájemci mohou během celého dne pobavit s jejich tvůrci. I na druhém ročníku Maker Faire nebudou chybět oblíbené workshopy základů 3D tisku v programech a na tiskárnách generálního partnera festivalu PRUSA Research ani workshopy pájení a hlavně dětmi tolik oblíbená science show. Ceny vstupného začínají již na 50 Kč a zakoupit je lze v předprodeji na GoOut.cz.

Festival probíhá za podpory Statutárního města Karlovy Vary a Karlovarského kraje.


Zdroj:
Martin Koutek

Office Manager

martin@inion.cz
inion.cz