Regionální filmová kancelář připravila balíček filmových putování po Plzeňském kraji

Regionální Filmová Kancelář Plzeňského kraje připravila zajímavou alternativu pro místní turisty. Cestovní ruch, audiovizuální průmysl a obecně kultura jsou jedny z nejvíce zasažených složek po uplynulých restrikcích souvisejících s celosvětovou pandemií viru COVID-19. Na základě vytipovaných filmů a seriálů vytvořili zástupci kanceláře balíček těch nejzajímavějších lokací v Plzeňském kraji, které v minulosti posloužily jako kulisy pro natáčení, a to s cílem dopomoci k opětovnému rozvoji lokálního turistického ruchu.

“Filmová putování jsme koncipovali se záměrem zdůraznit nepopiratelný vliv a význam audiovizuálního průmyslu na aktivitách cestovního ruchu a budování regionální infrastruktury. Prakticky ze dne na den se stopla veškerá natáčení v kraji a z toho plynoucí příjmy. Taktéž cestovní ruch byl, a pravděpodobně ještě dlouho bude, jednou z nejvíce postižených složek. Naším cílem je na pozadí nabídky netradičního turistického průvodce podpořit cestovní ruch v regionu a dopomoci k prezentaci rezonujících kinematografických děl a souvisejících filmových lokalit v kraji”, sdělil Petr Veruněk, vedoucí a zakladatel filmové kanceláře v Plzeňském kraji. “Během natáčení využívají filmaři místní firmy, taktéž obsazují velké množství ubytovacích kapacit a v regionu zanechávají miliony korun. Film a cestovní ruch jsou od počátku úzce propojené a naším cílem je tuto synergii po proběhlé krizi opětovně rozvinout”, doplnil záměr filmové kanceláře její zakladatel.

 

V Plzeňském kraji vzniklo v minulosti mnoho filmů, které se nesmazatelně zapsaly do zlatého fondu české kinematografie. Bez řady snímků si mnoho z nás nedokáže představit Vánoce (Anděl Páně či Tři oříšky pro Popelku), o spoustě děl možná lokální obyvatelé ani netuší, že vznikly právě v západočeském regionu. Například Šumavu dnes mají diváci spojenu především s populárním a úspěšným seriálem Policie Modrava, ale toto západočeské pohoří hostilo i štáb filmu Nabarvené ptáče či nezapomenutelné trilogie s Tomášem Holým – Pod Jezevčí skálou, Na pytlácké stezce a Za trnkovým keřem. Oblíbenou lokací filmařů je taktéž klášter v Kladrubech, kde byla z části natáčena pohádka Tři bratři či televizní film Jiřího Stracha Santiniho jazyk.

 

Filmaři v kraji ovšem objevili už i zapadlé obce a sudetská městečka jako jsou Úterý, Olbramov nebo Rabštejn nad Střelou. Právě Rabštejnsko je oblíbenou lokací režiséra Tomáše Vorla, který zde natáčel trilogii Cesta z města, Cesta do lesa a aktuálně dokončovaný snímek Cesta domů. “Celá zdejší krajina mě přitahuje svou rozmanitostí a divokostí. Jsou tu propasti, břidličné lomy, skály, řeky, rybníky, štoly stříbra, skutečný prales… A také tu žijí podivní a svérázní lidé, které v jiných krajích nenajdete. A to vše mě inspirovalo k napsání a natočení trilogie Cest. A inspiruje mě to dál. Nemít tento kraj, tak bych nežil, jen živořil”, sdělil režisér Tomáš Vorel na otázku, proč se opakovaně navrací do Plzeňského kraje.

Stejně jako filmaři se můžete i vy vydat po stopách zdejších unikátních lokací a objevovat leckterá pozapomenutá místa. Během letní sezóny pro vás zástupci filmové kanceláře připravili seriál filmových lokací, které stojí za výlet.  “Aktuálně zveme turisty na zámek Zelená Hora u Nepomuka, na němž se natáčel snímek Černí baroni. V sobotu 13. června zde proběhne slavnostní otevření expozice Černí baroni v Nepomuku aneb Terazky se vrací! za účasti herců z filmu. Zahajovací program nabídne koncert, okružní jízdy koňským povozem a mimo jiné i komentované prohlídky interiéru a exteriérů zámku, odkazující na zdejší natáčení”, zve Radka Šmídlová, produkční filmových putování. Expozice Černých baronů bude na zámku otevřena vždy od pátku do neděle až do konce srpna. Další tipy na výlety můžete nově sledovat na www.filmplzen.cz v záložce Filmové putování a Facebooku Regionální filmová kancelář Plzeňský kraj.

 

Plzeňský kraj byl v minulosti vždy otevřený filmovým štábům a v současnosti tomu není jinak. K dnešnímu dni schválilo Zastupitelstvo Plzeňského kraje podporu tří nových snímků v souhrnné výši 1,2 mil. Kč. Jedná se o komedii Matky s Hanou Vagnerovou v hlavní roli a historické drama Il Boemo o životě a díle skladatele Josefa Myslivečka. Natáčení obou snímků se odehraje v srpnu letošního roku a jednou z vybraných filmových lokací se stal například klášter v Plasích. Třetím podpořeným snímkem je životopisný film Zátopek, který se v kraji natáčel v loňském roce na letišti v Líních a aktuálně se dokončuje. Filmaři chtějí letošní premiéru filmu posunout, a to s ohledem na nově stanovený termín LOH v Tokiu. Sladění termínu premiéry s letními olympijskými hrami bylo původně plánováno na léto 2020. Současná situace však tento záměr překazila. Je více než jisté, že se bude nabídka tipů na filmové výlety v kraji dále rozšiřovat.

 


Zdroj:

Ing. Radka Šámalová
výkonná produkce, administrace

filmplzen.cz