Skončil MFF Juniorfest 2017

Mezinárodní filmový festival pro děti a mládež JUNIORFEST 2017 se konal v tradičním podzimním termínu od 4. do 11. listopadu 2017 v pěti městech Plzeňského kraje: Domaž licích (hlavní festivalové město pro rok 2017), Dobřanech, Plzni, Horšovském Týně a Přeš-ticích.

 

VÝSLEDKY MEZINÁRODNÍ SOUTĚŽE HRANÝCH A ANIMOVANÝCH FILMŮ

Do mezinárodní soutěže hraných a animovaných filmů bylo vybráno celkem 24 snímků (8 snímků v každé soutěžní kategorii) ze 16 zemí (Nizozemsko, Česká republika, Švýcarsko, Německo, Švédsko, Chorvatsko, Itále, Dánsko, Austrálie, Norsko, Írán, Kolumbie, Finsko, Velká Británie, Polsko, Španělsko). Snímky hodnotila mezinárodní odborná porota, která byla rozdělena dle reglementu festivalu do tří sekcí (představení členů poroty v katalogu festivalu, str. 10-18, ke stažení: http://www.juniorfest.cz/file/cs/download/juniorfest-2017-katalog.pdf). Vyhlášení vítězných snímků proběhlo 9. listopadu 2017 ve Velkém sále MKS v Domažlicích v rámci slavnostního zakončení 10. ročníku MFF Juniorfest. Soutěžní sekce I. – hrané filmy pro děti v kategorii 5-10 let Filmy v soutěžní sekci hodnotila mezinárodní porota ve složení: Bettina Kupfler (Německo), Pavel Skopal (Česká republika), Alexander Sommers (Nizozemsko). Vítězným se stal švédský snímek Vzhůru do vesmíru! (Up in the Sky, katalog festivalu str. 27). Mezinárodní porota v kategorii hraných filmů pro děti od 5 do 10 let udělila netradičně ještě jedno ocenění, a to zvláštní uznání poroty pro svýcarský snímek Drobný bojovník (Big & Little, katalog festivalu str. 23). „Snímek zábavně, ale s respektem, vypráví o soužití netradiční dvojice – malého chlapce a opuštěného starce.“ znělo odůvodnění poroty pro udělení tohoto ocenění. Soutěžní sekce II. – hrané filmy pro mládež v kategorii 11-15 let Filmy v soutěžní sekci hodnotila mezinárodní porota ve složení: Tomáš Baldýnský (Česká republika), Peter Gärtner (Slovensko), Tijs van Marle (Nizozemsko). Vítězným se stal italský snímek 9 měsíců (Feather, katalog festivalu str. 30). Soutěžní sekce III. – celovečerní animované filmy pro děti v kategorii 5-12 let Filmy v soutěžní sekci hodnotila mezinárodní porota ve složení: Kurt van der Basch (Česká republika/Kanada), Ondřej Beránek (Česká republika), Agnieszka Kowalewska-Skowron (Polsko). Vítězným se stal dánský snímek Detektiv od vedle (Next Door Spy, katalog festivalu str. 41).

http://www.foto.oko24.info/vydano/2017_1/20171113162401_001_ls.png

Jitka Molavcová a Jiří Suchý

 

 

DOPROVODNÝ PROGRAM A ODBORNĚ-VZDĚLÁVACÍ AKCE Slavnostní zahájení festivalu MFF JUNIORFEST 2017 se uskutečnilo v sobotu 4. listopadu ve Velkém sále Městského kulturního střediska v Domažlicích a dále následovalo do Kina Čakan. Zde se po zahájení konala projekce světové premiéry animovaného snímku Vánoce s Mumínky, na kterou dorazila i režisérka filmu Ira Carpelan. Slavnostním zahájením provázel herec Vladimír Polívka; mezi pozvanými hosty nechyběli například režisér Václav Vorlíček, herci Jana Nagyová, Jaroslav Vízner, Petr Jančařík, programový ředitel festivalu Schlingel Volker Petzold, ale současně také Ivana Bartošová, náměstkyně hejtmana Plzeňského kraje pro oblast školství a cestovního ruchu či Martin Baxa, první náměstek primátora města Plzně a náměstek hejtmana Plzeňského kraje pro oblast kultury a památkové péče. „Mezinárodní filmový festival pro děti a mládež JUNIORFEST sleduji již od samého jeho počátku. Mám tento festival rád a vždy se s potěšením zasazuji o jeho finanční podporu. Není to jen proto, že je určen nejmladší generaci, kterou vede k lásce k filmovému umění a pomáhá jí porozumět sobě i dnešnímu složitému světu, ale též pro jedinečnou atmosféru, jež provází každý jeho ročník a kterou vytváří hojná návštěvnost, výběr kvalitních filmů, atraktivní doprovodný program i četní festivaloví hosté.“ (úvodní slovo v katalogu festivalu Mgr. Martina Baxy, str. 6) V rámci jubilejního desátého ročníku uspořádali v neděli 5. listopadu organizátoři narozeninový den v plzeňském DEPO2015. Pro návštěvníky byly připraveny tematické pracovní dílny, díky nimž si mohli i ti nejmenší zábavnou formou vyzkoušet práci vybraných filmových profesí, např. výrobu filmových kostýmů, práci maskéra či runnera a současně byl připraven i workshop tvorby filmových triků s využitím greenscreen stěny. V ten samý den se v prostorách tzv. Klempírny, nacházející se též v areálu DEPO2015, konala mezinárodní odborná konference na téma koprodukční spolupráce včera a dnes. Konference se ve třech panelech věnovala minulosti a budoucnosti česko-německé koprodukční spolupráce a fenoménu české filmové pohádky – jejím specifikům a jedinečnosti v rámci celosvětové produkce. Mezi vystupujícími panelisty byli zástupci českého a německého filmového průmyslu, například Mgr. Pavel Skopal, Ph.D. z Masarykovy Univerzity v Brně, Gert K. Müntefering, producent a dramaturg koprodukčních seriálů Arabela, Návštěvníci či Pan Tau, filmový publicista, producent a scénárista Tomáš Baldýnský, Volker Petzold a mnozí další. Hlavní festivalové ocenění Zlatá rafička za celoživotní přínos filmové tvorbě pro děti a mládež v letošním roce obdrželi herec Jiří Lábus a herečka Jitka Molavcová.

http://www.foto.oko24.info/vydano/2017_1/20171113162512_001_ls.png

Jiří Lábus

 

 

 

Uvedení laureáti převzali ocenění udělované spolkem JUNIORFEST v Erbovním sále Státního hradu a zámku Horšovský Týn za doprovodu svých profesních i osobních přátel a kolegů, o jejichž přítomnosti neměli ocenění do poslední chvíle tušení. K udělování Zlaté rafičky Jiřímu Lábusovi byli přizváni herci Pavel Batěk, Naďa Konvalinková a Jana Nagyová, a dále pak Lábusův spolužák František Kadlec. „Vůbec jsem nečekal, že bych ocenění mohl dostat, a ještě více jsem byl překvapen, že pořadatelé pozvali mé kamarády, to bych už vůbec nečekal,“ uzavřel ceremoniál Jiří Lábus. Mezi přizvané osobnosti k Jitce Molavcové se zařadili herci Ladislav Gerendáš, Vlastimil Harapes, Jiří Štědroň a Jolana Haan Smyčková. Velkým překvapením byla pro Molavcovou účast jejího dlouholetého kolegy, Jiřího Suchého. Během ceremoniálu společně zazpívali jednu z písní, se kterou vystupovali v divadle Semafor. Během slavnostních udílení cen došlo na vyprávění mnoha historek z jejich společného pracovního života. Festival letos přišel s novinkou v podobě sekce zaměřené na českou dokumentární tvorbu. Projekce šesti dokumentů byly určeny pro žáky základních a studenty středních škol a byly doplněny o diskuse s odborníky na zobrazovaná témata (katalog festivalu od str. 75). Mezi promítanými byly například dokumenty Český sen, Děti online či Normální autistický film. „Věřím, že tento pilotní projekt promítání a diskutování o dokumentárních filmech, které se více či méně dotýkají závažných témat, umožní žákům, studentům a pedagogům na chvíli utéct ze svázaných školních osnov a naplno prozkoumávat to, co je venku“, uvedla Jitka Lanšperková, dramaturgyně sekce. V rámci retrospektivní sekce se organizátoři festivalu zaměřili na německou filmovou tvorbu pro děti a mládež. Za významné podpory Velvyslanectví SRN v Praze, Goethe-Institutu v Praze a Renate Zylla, jež filmy do této sekce vybírala a po níž byla sekce nazvána, bylo vybráno deset německých snímků určených dětskému divákovi. „Srdečně děkuji festivalu za pozornost a uznání spojené s mým dlouholetým angažmá v tomto oboru. Rozhodující kritérium při mém výběru byly zcela osobní zkušenosti s některými filmy a také hodnota některých snímků v historii německé kinematografie pro děti a mládež,“ uvedla Renate Zylla (více v katalogu festivalu na str. 82). Program festivalu jako každý rok doplnily odborné vzdělávací akce v podobě tematických workshopů a pracovních dílen (kompletní program akcí v katalogu festivalu od str. 89). V nabídce byly například workshopy filmových triků s greenscreen stěnou, tvůrčí dílny product placementu ve filmu, oblíbené dabingové dílny s Olgou Walló, animační workshopy s Jaroslavem Baranem a workshopy stop motion. Workshopy se konaly nejen v jednotlivých festivalových městech, ale některé byly zprostředkovány i přímo ve školách.

http://www.foto.oko24.info/vydano/2017_1/20171113162626_001_ls.png

Václav Vorlíček

Například jeden z festivalových porotců, Kurt van der Basch, zavítal do Plzně mezi studenty Gymnázia Františka Křižíka, kde vedl workshop tvorby storyboardů. Kurt je známý tvorbou storyboardů a ilustrací pro filmové série Star Wars a dále například filmy Vetřelec vs. Predátor, Atlas mraků, Kletba bratří Grimmů a mnohé další. Pro Juniorfest vytvořil speciální tematické pohlednice, jež byly k dostání během festivalu. Jednou z nejoblíbenějších festivalových doprovodných akcí byla i letos naučně-pohybová soutěž Pevnost Týn. Pět týmů, pět kapitánů, sedm úkolů v interiéru Státního hradu a zámku Horšovský Týn – to je krátké shrnutí soutěže, pro níž byla inspirací její francouzská verze Pevnost Boyard. V rolích kapitánů pěti týmů se letos poprvé nezařadili oblíbení televizní herci, ale pětice hokejových „indiánů“ HC Škoda Plzeň v zastoupení Petra Straky, Davida Skleničky, Lukáše Kaňáka, Miroslava Indráka a Jana Schleisse. Vítězným týmem se staly děti z Masarykovy základní školy v Plzni pod vedením kapitána Petra Straky. Děti vítězného týmu převzaly z rukou ředitelky CK Bus-Tour Foltýnová hlavní cenu, a to víkendový zájezd pro celou třídu do německého Legolandu. 10. ročník byl zakončen slavnostním galavečerem ve čtvrtek 9. listopadu v domažlickém Městském kulturním středisku. Během ceremoniálu byly vyhlášeny vítězné festivalové snímky v jednotlivých kategoriích, na závěr předala ředitelka festivalu Judita Soukupová finanční šek zástupkyni Nadačního fondu Šance onkoláčkům. Organizátoři věnovali Nadaci 0,50 Kč z každé prodané vstupenky. Slavnostní galavečer byl zakončen projekcí premiéry filmu Přání k mání. K filmu se dostavila i delegace v zastoupení tvůrce Víta Karase a dětských herců Jana Maršála, Michaely Pecháčkové, Filipa Antonia a Lukáše Březiny. Snímek oficiálně poputuje na české obrazovky až během vánočních svátků. 11. ročník Mezinárodního filmového festivalu pro děti a mádež JUNIORFEST 2018 se uskuteční ve termínu od 10. do 15. listopadu 2018.

 

Zdroj: TZ JUNIORFESTu, z.s.