Program Muzea Karlovy Vary a jeho poboček X / 2017

Muzeum Karlovy Vary
13. 9. – 12. 11. 2017 výstava: Vlastimil Květenský – Já jsem se nevymyslel

Výstavní výběr z tvorby výtvarníka Vlastimila Květenského představí dílo mimořádného představitele nového pojetí v oboru keramické plastiky jakožto sochařského projevu. V umění karlovarského regionu zanechal tento výtvarník neopominutelnou stopu, veřejný prostor města obohatil řadou monumentálních děl. Jako jeden z mála umělců působících v Karlových Varech neopominutelným způsobem vřadil svoje tvůrčí výsledků do evropského kontextu keramického umění druhé poloviny 20. století.

Vernisáž 13. září v 17 hodin.

 

5. 10. 2017 Muzejní akademie – přednáška: Karlovarské spolky a kluby před 1. světovou válkou

V další přednášce cyklu Muzejní akademie přiblíží historik Mgr. Lukáš Svoboda především historii karlovarského střeleckého spolku (ostrostřelci). Spolek byl založen v první třetině 17. století. Dále se bude věnovat spolkům, které vznikly především v polovině 19. století, například dobrovolní hasiči, záchranný sbor, tělovýchovný spolek, pěvecké sbory. Na závěr přednášející promluví o sportovním klubu I. S. C. C. (International Sport Club Carlsbad). U každého spolku zmíní rovněž hlavní osobnosti, které v něm působili.

Součástí Muzejní akademie jsou komentované prohlídky nové stálé expozice, které tematicky navazují na danou přednášku.

Začátek v 17 hodin.

 

19. 10. 2017 Muzejní akademie – přednáška: Vřídlo, vřídelní voda a vřídlovec

V další přednášce z cyklu Muzejní akademie seznámí geolog a balneotechnik RNDr. Tomáš Vylita, Ph.D.  s výsledky nových průzkumných prací  o vývoji zřídelní struktury, o stáří vřídlovcových těles a způsobech jejich využití v minulosti či o divokých vývěrech termy, které

jsou – navzdory skutečnosti, že Vřídlo, termální voda a její účinky jsou obecně známým základem prosperity karlovarského lázeňství po mnoho set let – často překvapující. Ozřejmí i nově připravované geologické práce v blízkosti Vřídla.

Součástí Muzejní akademie jsou komentované prohlídky nové stálé expozice, které tematicky navazují na danou přednášku.

Začátek v 17 hodin.

 

NOVÁ STÁLÁ EXPOZICE

Historie a příroda Karlovarska – zcela nová, multimediální podoba stálé expozice připravená ke 150. výročí existence muzea přibližuje v šesti sálech v prvním patře historii města. Cesta začíná u Vřídla, unikátního přírodního fenoménu, a pokračuje přes založení lázní a vývoj lázeňské léčby až k proměnám architektury Karlových Varů, společenskému a kulturnímu životu lázeňského města a historii mezinárodního filmového festivalu. Druhé patro představuje přírodu a historii regionu od nejstarších dějin, přes slavné období těžby rud a neméně významnou tradici cínařství a výroby skla a porcelánu. Závěr expozice je věnován dramatickému 20. století.  Exponáty jsou doplněny mnohými multimediálními prvky. Koho nezaujmou doplňující projekce, nahrávky, prezentace na dotykových obrazovkách či kvízy, může si vyzkoušet nejrůznější exponáty vlastníma rukama, nebo se alespoň pokochat odlehčeným pojetím dějin na obrázcích Dalibora Nesnídala.

Vstup 100 Kč.

Adresa: Nová louka 23, 360 01 Karlovy Vary, tel. 736 650 047, email: novalouka@kvmuz.cz,

Otevřeno st-ne 10-17 hodin, www.kvmuz.cz

 

Muzeum Královská mincovna Jáchymov

14. 10. – 15. 11. 207 výstava: Reformace v českých zemích

Panelová výstava přiblíží  dějiny reformace v křesťanské církvi, jejímž cílem byly nápravy poměrů a návratu ke křesťanství nezatíženému tradicí. V průběhu reformace se vytvořily protestantské církve. Jáchymov byl jedním z center luteránství v Čechách. Výstavu tvoří deset témat od Jana Husa přes evangelické proudy v Čechách, Jana Husa a Martina Luthera až po protestantismus v dnešní době.

V rámci vernisáže vystoupí pěvecký sbor Cubitus.

Vernisáž 14. 10. v 15 hodin.

 

14. 10. 2017 přednáška: Luther mezi klášterem, rodinou a světem

Prof. Jaroslav Vokoun z Teologické fakulty Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích osvětlí v přednášce Lutherovu reformaci, která je obnovou staré mnišské zbožnosti, založené na Písmu a bohoslužbě, a současně její inovací: přenesením do života široce otevřené rodiny, evangelického sboru a do světa práce. Setkání se světem financí, nových médií a vysoké politiky znamenalo osvědčení a současně i pokřivení původního ideálu.

Začátek v 16 hodin.

 

Stálá expoziceJáchymov v zrcadle času – dějiny města, geologie a mineralogie Krušných hor, archeologické nálezy z Královské mincovny, rudné hornictví 16. století rozšířené o novou expozici hornictví ve sklepení, velkoplošný pohyblivý model dolu, numismatika a mincovnictví. Unikátní knihovna jáchymovské latinské školy z 16. století (knihy o hornictví a hutnictví přírodovědce Georgia Agricoly, ukázky z děl pastora Johanna Mathesia a hudebního skladatele Nickla Hermanna), epitafní obrazy. Krušnohorský národopis – zemědělské stroje, nářadí a historické fotografie, krušnohorská jizba, lidové kroje. Tábory politických vězňů při jáchymovských uranových dolech po roce 1950. Historie jáchymovského radonového lázeňství a dobová lékařská ordinace, jáchymovské demolice.

Součástí je  výstava přibližující hudební minulost života v krušnohorské oblasti. Výstava rozdělená do několika tématických sekcí prezentuje kolem stovky zajímavých exponátů od hudebních nástrojů přes tištěné záznamy po různá umělecká a lidová ztvárnění hudebního života.

Vstup 80 Kč, děti a senioři 50 Kč, pro školy 30 Kč.

Adresa: Náměstí Republiky 37, 362 51 Jáchymov, tel. 736 754 831, email: mincovna@kvmuz.cz

Otevřeno st-ne 9-12, 13-17 hodin, www.kvmuz.cz

 

Muzeum Žlutice

Stálá expoziceDějiny Žluticka a hrdelní právo v minulosti – dějiny města a okolí dokumentované archeologickými nálezy, listinami a renesančním Žlutickým kancionálem. Velkoplošný model bitvy na vrchu Vladaři. Původní věznice s hrdelním právem útrpným. Historické sklepení muzea a lapidárium.

Vstup 30 Kč, děti 15 Kč.

Adresa: Velké náměstí 1, 364 52 Žlutice, tel. 739 204 982, e-mail: sekretariat@kvmuz.cz

do května 2018 zavřeno, www.kvmuz.cz

 

Knihovna Muzea Karlovy Vary

Publikace o dějinách umění, historii, balneologii, geologii, hornictví a kraji západočeských lázní.

Adresa: Pod Jelením skokem 393/30, 360 01 Karlovy Vary, email: knihovna@kvmuz.cz

Studovna pro odbornou veřejnost otevřena v pondělí 9 – 12, 13 – 18 hodin, ve středu 9 – 12, 13 – 16 hodin. Badatelské návštěvy ohlaste na tel. 353 224 433, www.kvmuz.cz

Zdroj: TZ Muzea Karlovy Vary

LPP

Více zde: http://www.oko24.cz/news/program-muzea-karlovy-vary-a-jeho-pobocek-x-2017/