Premiéra Kašpárek a mumie

Jiří Skovajsa:

Kašpárek a mumie

S Kašpárkem do Egypta a zpět za pouhou hodinku…

režie: Tomáš Dvořák

výprava: Ivan Nesveda

dramaturgie: Pavel Vašíček, Petra Kosová

hudba: Michal Vaniš j.h.

text písní: Blanka Josephová-Luňáková

česká premiéra v pondělí 9. října v 9:00

slavnostní večerní premiéra v pátek 13. října v 19:30

Divadlo ALFA, Rokycanská 7, Plzeň

Klasický loutkový hrdina Kašpárek se na jevišti Divadla Alfa objeví v nové sezóně hned dvakrát. První inscenací, ve které bude bavit malé i velké diváky, je maňásková groteska Kašpárek a mumie. Veselý příběh je volným pokračováním inscenace Kašpárek a indiáni, kterou Alfa uvedla s velkým úspěchem před deseti lety.

Obě hry napsal brněnský autor Jiří Skovajsa a stejný zůstává i tvůrčí tým ve složení režisér Tomáš Dvořák a výtvarník Ivan Nesveda. Dramaturg a autor úpravy textu Pavel Vašíček text citlivě propojil s plzeňským prostředím. Kmenoví tvůrci Divadla Alfa jsou zárukou jedinečné maňáskové poetiky, která divadlo proslavila po celém světě, zejména v představení Tři mušketýři.

http://www.foto.oko24.info/vydano/2017_1/20171009175207_001_ls.png

Kašpárek se v Alfě neobjevuje poprvé, zavítal sem na přelomu tisíciletí v inscenacích, určených spíše mládeži a dospělým (Jeminkote, Psohlavci!, Don Šajn a Johanes doktor Faust). Po dobrodružství s Kašpárkem a indiány (uvedeno v roce 2007) čeká nyní malé diváky volné pokračování, v němž se opět setkají nejen s Kašpárkem a Škrholovými, ale i s trojicí českých vodníků, tajemnou mumií egyptského faraona a také s velbloudářem Kásimem a jeho velbloudem Pepou, který své jméno získal v Plzni…

Inscenace je určena dětem z mateřských škol a 1. a 2. tříd základní školy – a také pro rodiny s dětmi.

Další premiéry sezony 2017/18

V prosinci se Kašpárek představí v projektu s názvem Panika v muzeu, do kterého přizvala Alfa divadelníky z francouzsko-českého souboru La Pendue. Milovníci Julese Vernea a filmové komedie Tajemný hrad v Karpatech se mohou těšit na loutkovou variaci na dané téma. Pro druhý stupeň základní školy, středoškoláky a také pro dospělé je určen titul Panská farma, který se připravuje na květen příštího roku na motivy známé předlohy George Orwella Zvířecí farma. Závěrečnou premiérou sezóny bude komorní loutková hříčka Umanutá princezna.

Velkou událostí sezony bude v červnu 33. ročník festivalu Skupova Plzeň (13. – 17. 6. 2018).

Noc divadel 18. 11.

Letos podruhé a po velkém loňském úspěchu se Divadlo Alfa zapojí do Noci divadel. „Zveme opět rodiny s dětmi a všechny příznivce loutkového divadla. Už v 15 hodin začnou ‚Pohádky ovčí babičky‘ domácího souboru a následovat bude nevšední nahlédnutí do loutkářské kuchyně. V plánu jsou i další zábavná a interaktivní stanoviště, například výroba prstových loutek, čtení krátkých pohádek nebo fotoateliér,“ říká ředitel Divadla Alfa Jakub Hora. Stejně jako vloni se mohou lidé bavit zhruba do 19ti hodin takřka v celém objektu divadla: i tentokrát se návštěvníci podívají do zkušeben a zákulisí. A dospělí se mohou těšit na pravou loutkovou peep show!

Hostování v zahraničí – Festival of Wonder v Silkeborgu

Po zářijových cestách do Frankfurtu nad Odrou a Spojených arabských emirátů čeká Alfu v listopadu hostování na jednom z nejprestižnějších evropských festivalů loutkového a alternativního divadla v dánském Silkeborku. Alfa zde má významné místo v programu. Do Dánska veze hned 4 počiny: inscenace Cha- cha –cha a Tři mušketýři, vtipnou Loutkářskou Peep- show a také filmovo – divadelní hříčku, která odkrývá taje a zákulisí maňáskového divadla. Alfa bude mít v Silkeborku dokonce vlastní divadelní sál. Není bez zajímavosti, že českou tvorbu zde vedle Alfy prezentuje i Divadlo bratří Formanů s novinkou Deadtown. V létě 2018 čeká divadlo velká cesta po všech japonských ostrovech a hostování na Tchai-wanu.

Hostující divadla

Hostující divadla přivezou na podzim do Alfy představení pro děti i dospělé. Malí diváci se mohou těšit na Cirkusáckou pohádku Divadla Láryfáry nebo na Norskou pohádku, kterou přivezou Buchty a loutkyStudio Damúza přijede s japonským příběhem Momotaró a SemTamFór s Pohádkami z košíkuKarel Zima chystá na prosinec vánoční Pohádku o zapomnětlivém psaníčkovém andělíčkovi. Dospělým je určen totalitní horor o nástrahách skautingu Divadla pod Palmovkou s názvem Mlčení bobříků. S inscenací Davida Jařaba Macbeth míří v prosinci do Alfy Divadlo Na zábradlí. Darkblugrassová černá komedie na klasické téma, ve které se mísí absurdita s melancholií, je rovněž určená dospělým.

Vstupenky

je možné zakoupit ve všech prodejních místech systému Plzeňská vstupenka a také přímo v pokladně Divadla ALFA, otevírací doba: PO – PÁ 8.00 – 15:30 hod.

Pokladna Divadla ALFA je také otevřená vždy 1 hodinu před představením.

Vstupenka do Divadla ALFA platí jako jízdenka MHD v Plzni – jednu hodinu před a jednu hodinu po představení!