Ministryně Valachová navštívila školy a dětský domov

Ministryně školství, mládeže a tělovýchovy Kateřina Valachová navštívila 21. března 2017 Plzeňský kraj. Během návštěvy si prohlédla dvě střední školy s technickým zaměřením, zavítala do dětského domova a také besedovala s řediteli středních škol.

 

Prvním bodem programu bylo setkání s hejtmanem a členy rady – náměstkyní Ivanou Bartošovou a náměstkem Martinem Baxou. Při setkání se hovořilo o podpoře technického vzdělávání v kraji a také o nutnosti oprav objektů, kde sídlí školy. „Kdybychom chtěli opravit všechny budovy, kde sídlí naše školy, do bezvadného stavu, potřebovali bychom zhruba miliardu korun,“ uvedl hejtman Josef Bernard s tím, že hejtmanství už podalo do první výzvy IROP projekty za 150 milionů korun.

http://www.foto.oko24.info/vydano/2017_1/20170323081031_001_ls.png

Návštěva SPŠE – studenti

 

V zasedací místnosti krajského úřadu se během dopoledne uskutečnila debata s řediteli středních škol v kraji. Kateřina Valachová odpovídala na otázky týkající se mimo jiné státních maturit, platů učitelů či jednotných přijímacích zkoušek. Na závěr setkání obdržela ministryně obraz, jehož autorkou je studentka Střední odborné školy obchodu, užitého umění a designu Eliška Hovorová.

 

Hlavním tématem návštěvy Kateřiny Valachové v kraji bylo technické vzdělávání, proto její kroky vedly na Vyšší odbornou školu a střední průmyslovou školu elektrotechnickou v Plzni. Místní studenti jí předvedli své výtvory jako například stroj, který umí složit Rubikovu kostku, elektrokoloběžku nebo prototyp trabantu s elektromotorem. Automobil je plně funkční a jeho tvůrci zvítězili v Technické olympiádě, kterou pořádá Západočeská univerzita v Plzni.

 

Návštěva SPŠE

 

Další zastávkou byl Dětský domov v Plané, který funguje jako domov rodinného typu. Kateřina Valachová zde spolu s Josefem Bernardem a náměstkyní Ivanou Bartošovou navštívila rodinné skupiny a také popřála mnoho úspěchů budoucí výtvarnici (shodou náhod autorka obrazu, který ministryně obdržela jako dárek) Elišce Hovorové a budoucí záchranářce Kateřině Horváthové.

 

Další technicky zaměřenou školou byla Střední průmyslová škola Tachov, kde si ministryně spolu s hejtmanem a náměstkyní Ivanou Bartošovou prohlédla dílny odborného výcviku. Vybavení dílen získala škola díky podpoře z Regionálního operačního programu. Po prohlídce byl prostor na debatu se zástupci firem, které se školou úzce spolupracují a umožňují mimo jiné žákům vykonávat ve svých provozech odbornou praxi. Na závěr návštěvy zavítala ministryně do Tachova, kde se setkala s místními občany.

http://www.foto.oko24.info/vydano/2017_1/20170323081514_001_ls.png

Návštěva dílny SPŠ Tachov

 

Zdroj: TZ Krajského úřadu Plzeňského kraje

LPP

Více zde: http://www.oko24.cz/news/ministryne-valachova-navstivila-skoly-a-detsky-domov/