Letohrádek zahajuje tři výstavy

Letohrádek Ostrov, pobočka galerie umění Karlovy Vary, zahajuje ve čtvrtek 27. července tři výstavy – “Petra Buzková PJOTRA – Návraty k sobě”, “Lukáš Tůma – Zá/ti/ším” a “Ve stínu šapitó – Motiv cirkusu ve sbírkách Galerie umění Karlovy Vary”. Výstavy potrvají do 1. října.

Petra Buzková PJOTRA – Návraty k sobě
Mladá autorka,  absolventka Fakulty výtvarných umění Vysokého učení technického v Brně, zpracovává své osobní zážitky, prostřednictvím obrazů vizualizuje své vzpomínky na dětství a dospívání, které rezonují s jejím současným stavem a situací, a k témuž motivuje i diváky.

Petra Buzková PJOTRA – z cyklu Chlácholie, Korunovaný blbec, 2014

Lukáš Tůma / Zá-ti-ším
Lukáš Tůma, absolvent AVU v Praze, představí svou grafickou tvorbu, v níž zkoumá hranice a výtvarné možnosti jednotlivých grafických technik, kombinuje je a experimentuje s nimi. Neobvykle kombinuje hlubotiskové techniky s tiskem z výšky či sestavuje obraz z několika tiskových matric. Z jedné matrice vytváří více tisků, v různých barevných variantách, ve kterých hledá ideální souhru barvy a tvaru.

Lukáš Tůma – Strom

Ve stínu šapitó – Motiv cirkusu ve sbírkách Galerie umění Karlovy Vary
Oblíbené téma snového světa cirkusu se objevovalo v českém umění od počátku 20. století a je spjato především s poetismem a kubismem meziválečného období. Kromě grafických listů Františka Tichého (1896-1961) výstava představí i další autory českého umění 20. století. Vystavená díla pocházejí z 10. – 80. let minulého století.

Zdeněk Seydl

Vernisáž výstav začíná v 17 hodin.

Zdroj: TZ Galerie umění Karlovy Vary
LPP