Do Dvorany slávy hejtmana PK 2017 vstoupilo pět osobností

Podeváté se dnes otevřela Dvorana slávy hejtmana Plzeňského kraje, aby do ní vstoupily další tři významné osobnosti regionu v oblasti umění, vědy a sportu.

Významná česká divadelní a filmová herečka Blanka Bohdanová, česká historička, publicistka, překladatelka a ředitelka Muzea a galerie severního Plzeňska v Mariánské Týnici Irena Bukačová a český triatlonista a bronzový medailista z olympiády v Sydney Jan Řehula. To je trojice osobností, kterou letos uvedl hejtman Plzeňského kraje Josef Bernard do pomyslné Dvorany slávy a která z rukou hejtmana převzala pamětní list a charakteristický kámen – achát.

Všichni tito lidé se narodili nebo jsou spjati s Plzeňským krajem a svojí pracovitostí, houževnatostí, profesionalitou, ale i morálními a lidskými vlastnostmi překračují jeho hranice.

„Rozhodl jsem se pokračovat v tradici oceňování osobnosti, které dokáží uskutečnit svůj životní sen a zároveň jsou příkladem pro ostatní. Tyto osobnosti nás ostatní inspirují a vždy posunují o kousek dál. Jsou vzory nejen pro mladé, ale pro nás pro všechny,“ uvedl hejtman Plzeňského kraje Josef Bernard, který byl sám v roce 2015 do Dvorany slávy uveden.

Slavnostní akce se konala v malém sále Měšťanské besedy v Plzni. V programu vystoupili studenti Konzervatoře Plzeň.

http://www.foto.oko24.info/vydano/2017_1/20170920130854_001_ls.png



BLANKA BOHDANOVÁ

V sedmnácti letech odešla Blanka Bohdanová studovat herectví do Brna. Po absolvování Janáčkovy akademie múzických umění  nastoupila v roce 1951 do Východočeského divadla v Pardubicích. Od roku 1957 přešla do Prahy, kde hrála v Městských divadlech pražských a Divadle E. F. Buriana. V roce 1966 přijala nabídku Národního divadla, ve kterém byla v angažmá 44 let. Zde excelovala v roli Elleny v Schisgalově hře A co láska?, jako pacientka v Puigově Vabanku, v Kleopatře, Lady Macbeth či Rojasově Celestině. S první scénou se rozloučila benefičním představením Barevný život. Svoji kariéru zakončila v roce 2015 inscenací Felixe Mitterera Moje strašidlo na jevišti Činoherního klubu, ve které sklízela zasloužené ovace po boku Stanislava Zindulky.

I když po roce 1968 byla její kariéra na několik let silně omezena, natočila Blanka Bohdanová mnoho televizních her a inscenací, např. Odcházeti s podzimem, Ryba ve čtyřech, Duše a dušičky, seriál Hotel Herbich a filmů - Velká samota, Čest a sláva, Poklad hraběte Chamaré ...

Kromě dvou Cen Thálie za roli Fonsie ve hře Gin Game s Josefem Somrem a za celoživotní mistrovství byla oceněna i za práci dabingovou a rozhlasovou.

Od poloviny sedmdesátých let se věnuje olejomalbě, pastelům a grafice. Vystavuje po celé republice, účastnila se zahraničních výstav ve Španělsku, Řecku, Holandsku, Německu, Brazílii, Itálii, Japonsku a Polsku.



IRENA BUKAČOVÁ

Po absolvování gymnázia vystudovala Irena Bukačová filozofii, dějepis a dějiny umění na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Zde získala také doktorát z dějin italské filozofie. Její odborné práce jsou zaměřeny na památkovou péči a region severního Plzeňska. Irena Bukačová je autorkou 20 publikací a 51 biografií. Bohatá je také její překladatelská činnost. Aktivně spolupracuje se zahraničím na návrzích a realizacích výstav ve francouzském Chateauponsac-Limousin, německém Haus des Deutschen Osten, Sudetendeutsches Haus a Centrem Bohemia-Bavaria v Schönsee. Od roku 1990 je ředitelkou Muzea a galerie severního Plzeňska v  Mariánské Týnici u Kralovic.

Irena Bukačová působila také jako soudní znalec jmenovaný Krajským soudem v Plzni pro obory výtvarné umění, starožitnosti, malba, grafika a je členem památkové rady a redakční rady Národního památkového ústavu Plzeň. Aktivní je její spolupráce i s neziskovým sektorem na přípravě výstav, workshopů a konferencí cílených k péči o krajinu a drobné sakrální památky.



Jan Řehula

První velký sportovní úspěch zaznamenal Jan Řehula v roce 1986 na Národním mistrovství mládeže v plavání na 200 m, kde obsadil 1. místo. Z Edinburghu si přivezl stříbro z Mistrovství Evropy juniorů v duatlonu a pak následovaly úspěchy v triatlonu. Přivezl si řadu medailí ze světových pohárů a mistrovství z Francie, Maďarska, Portugalska, Kanady, USA, Austrálie a Koreje. V roce 2009 zvítězil na na HalfIronmanu v Malajsii. K jeho největším úspěchům patří bezesporu bronzová medaile z olympiády v Sydney v roce 2000, kdy se triatlon představil poprvé jako olympijský sport. Sedm let působil u jihokorejské triatlonové reprezentace.

V roce 1997 vystudoval Jan Řehula učitelství na Západočeské univerzitě v Plzni obor angličtina a tělesná výchova. Čtyři roky přednášel na univerzitě v Soulu a v letech 2012 až 2014 působil jako trenér triatlonu v Austrálii, kde připravoval Erin Densham, která získala na olympiádě v Londýně rovněž bronzovou medaili.

V současné době je Jan Řehula trenérem české triatlonové reprezentace a hlavním koučem Triatlonové akademie Plzeň.

Jan Řehula je držitelem ocenění Českého olympijského výboru za fair-play z roku 2001.

Zdroj: TZ Krajského úřadu Plzeňského kraje

LPP