Alfa vyráží do zahraniční i na domácí festivaly

Přestože má plzeňské Divadlo Alfa poslední premiéru sezony za sebou, jeho program je stále nabitý. Závěrečným představením před divadelními prázdninami na domovské scéně bude 28. června letošní novinka „Gazdina roba“. Loutkáře čeká také několik festivalů v tuzemsku i zahraničí.

První na řadě je 24. ročník mezinárodního soutěžního festivalu „Mateřinka“ (13. 6. – 17. 6.) v Liberci, kam si pořadatelé vybrali inscenaci hry Ivy Peřinové „Kolíbá se velryba“. Pro zajímavost: pořádající Naivní divadlo Liberec mělo titul na repertoáru více než čtvrt století a také proto jsou liberečtí divadelníci zvědaví na plzeňské zpracování uměleckého šéfa Alfy a režiséra Tomáše Dvořáka.

Druhé v pořadí je „Divadlo evropských regionů“ v Hradci Králové (23. ročník, 23. – 30.6.). Tam se Divadlo Alfa vypraví s divadelní adaptací známých televizních „Pohádek ovčí babičky“.

Následuje 66. ročník „Loutkářské Chrudimi“ (30. – 6. 7.). Národní přehlídka amatérských loutkářů každoročně vybírá do svého programu jako inspirativní představení titul některého z profesionálních divadel. Letos organizátoři oslovili Divadlo Alfa, které poveze na Chrudim inscenaci „Cesta do středu Země (sopouchem Milešovky)“ umělecké skupiny Handa Gote research & development. Kromě samotné inscenace zaujal pořadatele dvojprogram se Západočeským muzeem v Plzni, takže se bude na Chrudimi prezentovat i interaktivní projekt „Paleontologie naživo“, který navazuje na divadelní kus. Tento přístup k tématu a k nabídce pro školy považují loutkáři za neobvyklý a inovativní, a proto inspirativní.

Divadlo Alfa čeká na konci sezóny také zájezd do zahraničí: Inscenace CHA CHA CHA aneb CHArlie CHAplin a jiná CHÁska“ byla vybrána do programu mezinárodního festivalu „Metamorfozy Lalek“ v polském městě Białystok (16. – 24. 6.). „Program festivalu je na špičkové úrovni. Společně s Alfou zde hostuje například vynikající francouzský soubor La Pendue (který mimochodem připravuje v příští sezóně novou inscenaci se souborem Divadla Alfa) nebo kultovní brazilský loutkář Duda Paiva,“ uvedl ředitel Alfy Jakub Hora. „Dále se tu představí špičkové soubory z Polska, USA, Bulharska nebo Ukrajiny. Białystok je jedním z center polského loutkářství, působí zde výborné loutkové divadlo i vynikající divadelní univerzita.“

Zahraniční hostování čeká Alfu i v nové sezóně. V září jede do německého Frankfurtu nad Odrou a v listopadu do dánského Silkeborgu. Prestižní mezinárodní festival v dánském Silkeborgu, kde není Alfa žádným nováčkem, vyhradil dokonce plzeňským loutkářům speciální prostor a vybral si inscenace hned dvě: už legendární „Tři mušketýry“ a „CHA CHA CHA aneb CHArlie CHAplin a jiná CHÁska“. Na podzim Divadlo Alfa zamíří také na několik domácích festivalů. V programu plzeňského „Mezinárodní festivalu Divadlo“ bude Alfu reprezentovat „Gazdina roba“ tvůrčího týmu Jakub Vašíček – Tomáš Jarkovský. A plzeňští loutkáři nebudou chybět ani v podzimním výběru nejzajímavějších inscenací amatérských a profesionálních loutkářů, pražském festivalu „Přelet nad loutkářským hnízdem“ nebo na mezinárodním festivalu „Spectaculo Interesse“ v Ostravě.
„Fakt, že se Alfa účastní všech vrcholných českých festivalů a výběrových přehlídek v zahraničí, jen dokazuje skvělou formu divadla a jeho pevné postavené na špici domácí i evropské produkce,“ dodal Jakub Hora.