Plzeňská Akademie hotelnictví a cestovního ruchu je jednou z osmi středních odborných škol, kterým letos Asociace kuchařů a cukrářů ČR udělila prestižní Certifikát stvrzující vysokou úroveň vzdělávání v oboru gastronomie. Certifikát se uděluje na tři roky a je určen školám, které mají vynikajících výsledky nejen ve vzdělávání a odborných praxích, ale připisují si také úspěchy v soutěžích. Škola byla oceněna i Bronzovou medailí M. D. Rettigové.

„Jsem opravdu hrdá na své kolegy a na naše žáky! Získání certifikace potvrdilo, že vzdělávání na naší škole odpovídá těm nejvyšším standardům a že absolventi odcházejí do profesního života prakticky i teoreticky výborně připraveni,“ uvedla Jana Linhartová, ředitelka Akademie hotelnictví a cestovního ruchu.
Jedním z nejnovějších úspěchů je umístění žákyně Ruslany Ihnatko na 4. místě zlatého pásma soutěže Gastro junior Bidfood Cup Plzeň, která proběhla minulý týden v DEPO2015. Ruslana v jedné z nejprestižnějších soutěží mladých kuchařů zazářila mezi dvacítkou gastronomických talentů z České republiky, Německa a Rakouska. Připravovala menu, které obsahovalo telecí pečeni, glazovaný brzlík, bramborovou nádivku, chřest a espumu z Albufery. Už v lednu přivezla zlato také z renomované kulinářské soutěže Lázeňský pohárek v Karlových Varech.

Úspěšným žákem Akademie hotelnictví a cestovního ruchu je i Ondřej Vlček, který jako sommelier v únoru obhájil na 18. ročníku Těšínské karafy už potřetí zlato! Uspěl také v soutěži Gastro Kroměříž 2025, odkud si v kategorii sommelierů přivezl 3. místo. Na druhém místě zazářila Nikola Křehlíková. V kategorii kuchařů obsadil Vlado Hrybeniuk v konkurenci ze čtyř zemí stříbrné pásmo.
Letošní rok znamenal pro školu novou zkušenost – vůbec poprvé se zúčastnila soutěží v degustaci čaje, a hned slavila výrazné úspěchy. V soutěži Tea Tasting Havířov získala Anička Ngo 3. místo, hned za ní se na 4. místě umístila Karolína Ilić. Na dalším klání v Brně dosáhla Anička Ngo na 1. místo a Karolína Ilić obsadila 3. místo.

V dubnu získal tým žáků Akademie hotelnictví a cestovního ruchu 2. příčku v soutěži Objevujeme zapomenuté památky!, která spojuje marketing, cestovní ruch a historii.
Akademie hotelnictví a cestovního ruchu působí v Plzni jako soukromá střední hotelová škola a odborné gastro učiliště už třicet let. Letos nově otevírá obor Lyceum se zaměřením na turismus.
Své žáky škola připravuje především pro práci ve všech oborech gastronomie. Vychovává manažery hotelového provozu, kuchaře, číšníky, průvodce v turistickém ruchu a animátory. Řada absolventů pokračuje ve studiu na vysoké škole.


Zdroj:
Daniela Vítová
www.hotelova-skola-plzen.cz


