V Karlových Varech se poprvé uskuteční festival kreativních nadšenců Maker Faire / 25.3.

Světová přehlídka kreativity Maker Faire zavítá poprvé do Karlových Varů. Jednodenní akce se uskuteční 25. března v prostorách Spa Hotelu Thermal. Festival propojuje nadšence, kutily, vynálezce a inovátory a zároveň slibuje chytrou zábavu pro celé rodiny. Festival vzniká ve spolupráci s karlovarským Inovačním centrem INION. Vstupenky jsou v prodeji na GoOut.cz.


„Premiérový ročník karlovarského Maker Faire pořádáme společně s karlovarským Inovačním centrem INION v kultovních prostorách Hotelu Thermal a připravujeme atraktivní program pro rodiny s dětmi, vynálezce a kutily všeho druhu.” říká koordinátor Vojtěch Kolařík a dodává: “Od jiných akcí nás odlišuje především osobní kontakt s tvůrci a možnost si na věci sáhnout a zábavně tvořit. Naše festivaly se tak stávají místem pro setkávání odborných komunit. To považujeme za velmi důležité.”

Maker Faire představí poslední březnovou sobotu v Karlových Varech zapálené tvůrce, vynálezce, vědce, inovátory, bastlíře a DIY nadšence. Na prvním ročníku spolu pořádaném Inovačním centrem INION mohou návštěvníci potkat několik desítek nejen lokálních makerů, kteří zde budou prezentovat své výtvory a vynálezy. Maker Faire v Karlových Varech je součástí celorepublikové a celosvětové úspěšné sítě festivalů oslavujících kreativitu a tvořivost.


“Jsem nadšená, že se nám povedlo ve spolupráci s Maker Faire realizovat první ročník festivalu. Karlovarský kraj je plný šikovných tvůrců a inovátorů. Festival jim tak dává skvělou příležitost nejen se představit, ale zároveň inspirovat návštěvníky, aby objevili své vlastní unikátní dovednosti, které mohou vést k novému koníčku či podnikání. S rozjezdem podnikání jim následně v INIONu umíme pomoct. Proto nám spolupráce dává obrovský smysl. Komentuje akci ředitelka Inovačního centra INION Radka Murasová. Partnerem akce je také Krajská kulturní a kreativní agentura neboli 4K, která usiluje o podporu kreativity a růst pracovních míst v kreativních průmyslech kraje a propojuje kreativce s firmami různých odvětví.

“Mám velkou radost, že se i náš kraj přidává do rodiny Maker Faire a ukazuje tak, že jsme otevřeni inovacím a kreativitě. Protože tato akce kombinuje moderní technologie, tradiční řemesla, vědu a design a nabízí chytrou zábavu pro celou rodinu, věřím, že první ročník přiláká spoustu nadšených a zvídavých lidí a festival u nás zakotví natrvalo”, říká Markéta Monsportová 4K, zastupitelka Karlovarského kraje. Na premiérovém ročníku karlovarského Maker Faire se návštěvníci mohou těšit například na projekt Microgreens KV, který se zaměřuje pěstování vlastní zeleniny v bytě neboli microgreens. Science show během dne předvedou programoví partneři festivalu Techmania Plzeň a na festivalu budou mít také vlastní stánek. Zájemci se mohou zapojit do workshopů 3D tisku a dozvědět se něco o jeho základech nebo si sestrojit vlastní senzor vzduchu pomocí nějž si doma následně změří kvalitu ovzduší. Mezi další tvůrce patří například Plantaxie se systémem bezúdržbových rostlin fungujících pomocí metody in vitro a mnoho dalšího.


Zdroj:
Dominika Jandáková
www.inion.cz