Týden mozku – přednášky Lékařské fakulty UK v Plzni pro veřejnost / 15.3.

Festival Týden mozku nabídne v Plzni přednášky o fungování lidské paměti, vzpomínkách, snech či biologických hodinách.

Přední neurovědci plzeňské lékařské fakulty seznámí veřejnost s nejnovějšími trendy a poznatky v oblasti výzkumu mozku. Posluchači se mimo jiné dozví, jaké máme druhy paměti, co se děje v mozku, když spíme, nebo co nám může způsobit porucha funkce biologických hodin. Série tří přednášek se odehraje ve středu 15. 3. od 17:00 v prostorách Studijní a vědecké knihovny Plzeňského kraje. Akce je součástí festivalu Týden mozku, který pořádá Akademie věd ČR. Lékařská fakulta v Plzni Univerzity Karlovy se k festivalu připojuje již popáté. Vstup na přednášky je zdarma.

„Pokud by vás, jako například mě, zajímalo, zda existuje absolutní paměť, kterou měla přisouzenou postava Borgesovy povídky Ireneo Funes a jak by s takovou pamětí bylo vůbec možné žít, máte jedinečnou příležitost vyslovit obdobnou otázku ve Studijní a vědecké knihovně Plzeňského kraje. Jistě vám rádi odpoví přední vědci Lékařské fakulty v Plzni Univerzity Karlovy v rámci festivalu Týden mozku,“ zve k letošnímu programu Daniel Bechný, ředitel Studijní a vědecké knihovny Plzeňského kraje.

Mezi přednášejícími nebude ani letos chybět jeden z nejrespektovanějších odborníků na lidský mozek v ČR, neurofyziolog doktor Karel Ježek, který strávil sedm let v týmu manželů Moserových, držitelů Nobelovy ceny za lékařství. V Biomedicínském centru plzeňské lékařské fakulty vede Karel Ježek Laboratoř experimentální neurofyziologie a jeho tým se zabývá výzkumem paměti. „Paměť je nejen důležitou výbavou, pomáhající nám řešit situace všední i nevšední, ale též nedílnou součástí naší osobnosti. Má mnoho podob, vědomé i nevědomé, zpravidla společně pracující v synchronii,“ říká Karel Ježek. „Proč někdy selhává? Je omezená schopnost se učit ve stáří vždy na škodu? Jak se vzpomínky upevňují během spánku? Jak o plnohodnotný spánek pečovat?“

Na některé z těchto otázek odpovědí i další přednášející: doktor Karel Blahna, neurofyziolog Biomedicínského centra, se ve své přednášce zaměří na Vzpomínky, mapy a sny. Posluchači se dozví více o tom, co se děje v mozku, když spíme, jak reflektujeme ve snech vzpomínky a prožité události, či jaká je struktura spánku u ostatních živočichů.

Doktorka Dana Jelínková z Ústavu patologické fyziologie poodhalí fungování biologických hodin v našem mozku. Vysvětlí, proč se melatoninu říká „hormon mládí“ a co negativně ovlivňuje jeho tvorbu v našem těle. Bude se věnovat také civilizačním nemocem, které jsou úzce spjaty s nedostatkem melatoninu a poruchou funkce biologických hodin, jako například poruchy spánku, deprese, cukrovka 2. typu a některá nádorová onemocnění.

Týden mozku je festival nejnovějších objevů a trendů ve výzkumu mozku a neurovědách, který je součástí Brain Awareness Week (BAW) – celosvětové kampaně na zvýšení povědomí veřejnosti o úspěších a přínosech výzkumu mozku. Tradici Týdne mozku v České republice inicioval a založil český neurovědec profesor Josef Syka v roce 1998. Všechny akce festivalu jsou přístupné zdarma. 24. ročník festivalu Týden mozku probíhá od 13. do 19. března 2023. Veškeré informace najdete na webu www.tydenmozku.cz.


Zdroj:

Ing. Barbora Černíková

PR a vnější komunikace

lfp.cuni.cz