Veřejnost může posílat nominace na Cenu hejtmana PK za záchranu života

Každoročně vyhlašuje Plzeňský kraj Cenu hejtmana Plzeňského kraje za záchranu života, kam mohou obyvatelé kraje nominovat ty, kteří jakýmkoli způsobem pomohli při záchraně života člověka. Nominace lze zasílat poštou i emailem na krajský úřad do 28. února 2023. Ocenění pak převezmou z rukou hejtmana Rudolfa Špotáka speciální pamětní medaili, pamětní list a šek na 10 000 Kč.

„Každý z nás se může ocitnout během chvíle v situaci, která vyžaduje okamžité rozhodnutí, okamžité jednání. Mnohdy jde o vteřiny, kdy se musí člověk rozhodnout a po hlavě jít do situace, kterou většina z nás nezažila a ani zažít nechce. Je obdivuhodné, jakou odvahu tito lidé mají a co ze sebe dokáží dostat pro to, aby zachránili mnohdy cizího člověka. Bude mi ctí takovým lidem osobně poděkovat,“ říká hejtman Rudolf Špoták.

 

Jak postupovat při nominaci

Nominace na Cenu hejtmana Plzeňského kraje za záchranu života 2022 lze zasílat na vyplněném kuponu otištěném v lednovém čísle měsíčníku Plzeňský kraj nebo staženém z webu Plzeňského kraje ZDE na adresu Plzeňský kraj – Cena hejtmana, Škroupova 18, 306 13 Plzeň. Druhou variantou je zaslání emailem na cenahejtmana@plzensky-kraj.cz.

Nominace lze zasílat až do 28. února 2023. Je třeba kromě popisu výjimečného činu uvést také kontakt – jméno, příjmení, adresu, telefon, popř. email na nominovaného i na navrhujícího.

Z došlých nominací budou vybráni ti, kteří na území Plzeňského kraje neváhali poskytnout první pomoc a přivolat záchranku a tím přispěli k záchraně lidského života. Cenu hejtmana Plzeňského kraje 2019 předá hejtman Rudolf Špoták na krajském úřadu.

 

Ocenění za rok 2021

Václav Parlásek

Byl svědkem nehody motorkáře, kterého srazilo neosvětlené auto. Motorkář byl po nehodě v příkopu, měl utrženou končetinu. Václav Parlásek poskytl zraněnému první pomoc vč. zásadního zaškrcení v místě zranění.

Filip Matoušek

Reagoval na záchranářskou aplikaci pro dobrovolníky, která mu alokovala místo zásahu v jeho blízkosti, kde došlo ke kolapsu muže. Díky resuscitaci a použití defibrilátoru Filip Matoušek muži zachránil život.

Jiří Hlaváč, Jakub Peca

Jiří Hlaváč byl svědkem nešťastného skoku do mělké vody, při němž došlo ke zranění páteře u mladého muže. Neváhal a vytáhl ho na břeh, kde už Jakub Peca v koordinaci s dispečinkem záchranné služby poskytl zraněnému první pomoc.

Martin Semecký

Účastnil se pátrací akce po dívence, která se ztratila v lese na Čerchově, Domažlicko. Martin Semecký nalezl dívenku až druhý den, kdy s kolegy pátrali v odlehlé části lesa, kde podle prvotních informací dívenka být neměla.

 


Zdroj:

Bc. Eva Mertlová

tisková mluvčí

Oddělení mediální komunikace

www.plzensky-kraj.cz