Dokument o Adolfu Loosovi v Plzni v předpremiéře

Česká televize přináší nový dokumentární portrét světově uznávaného architekta, představitele funkcionalismu, Adolfa Loose.

ČT art ho uvede 14. prosince 2022 ve 20:15 hodin, režie se ujal Aleš Kisil. Na vzniku dokumentu spolupracovalo také město Plzeň a Plzeňský kraj. Město přispělo částkou 150 tisíc korun, s tvůrci filmu spolupracovala i příspěvková organizace Plzeň-TURISMUS, p. o., která spravuje plzeňské Loosovy interiéry, a Západočeská galerie v Plzni, jež spravuje Semlerovu rezidenci.

Předpremiéra dokumentu se uskuteční v Plzni v sobotu 10. prosince, v den narození Adolfa Loose, v nově opravené Semlerově rezidenci. Předpremiéra od 17 hodin, trvající téměř hodinu, je spojena s prohlídkami rezidence v časech 10:00, 11:30 a ve 13:00 hodin. Se zakoupenou vstupenkou se mohou zájemci účastnit dané projekce. Vstupenky jsou v prodeji na webu https://goout.net/cs/oslava-narozeni-adolfa-loose/szhvqru/.

Obchodní dům Goldman & Salatsch, Salón Kníže, Americký bar ve Vídni, Semlerova rezidence, Brummerův dům, několik unikátních bytů v Plzni, brněnský Bauerův zámeček nebo Winternitzova a Müllerova vila v Praze – to je jen zlomek architektonických skvostů, které dodnes připomínají odkaz jejich autora, architekta Adolfa Loose. Ve většině z nich, ale i na dalších místech, natáčel štáb České televize. Loosova tvorba posledních let jeho života se z 90 procent soustředila na klientelu tehdejšího meziválečného Československa, což je také východiskem filmu.

„Adolf Loos je fascinující postavou nejen svým architektonickým dílem, ale i názory na celou škálu kulturních témat,“ zamyslel se režisér Aleš Kisil a dodal: „Je pro mě nejen jedním z největších a nejvýznamnějších architektů 20. století, ale především jednou z nejzásadnějších postav moderního umění. Zároveň jde o tvůrce, který vychází ze středoevropského kulturního prostředí, což jeho uvažování dává jinou, zajímavou dimenzi.“

„V našem snímku představujeme odkaz architekta Adolfa Loose skrze dosud nepublikované archivní materiály a osobní příběhy jeho rodiny i spolupracovníků, které se vážou jak k České republice, tak i k zahraničí. Natáčelo se v Praze, Plzni, Brně a ve Vídni,“ řekl dramaturg brněnského studia ČT Martin Polák.  Připomněl, že právě v Brně, Plzni a Praze se v České republice nachází zřejmě největší dokumentace zachovaných prací dnes proslulého, dříve však opomíjeného architekta, brněnského rodáka, vídeňského dandyho, československého občana a kosmopolity. „Zásadní pro náš film bylo setkání s americkým odborníkem na Loosovo dílo, Christopherem Longem,“ doplnil režisér Aleš Kisil. Tvůrci oceňují, že ve snímku dále vystupuje například historik architektury Vladimír Šlapeta.

Adolf Loos je dnes uznávaným zástupcem moderny a purismu. Podle odborníků přestavěl uvažování o tom, co je architektura. Nekompromisní kritik a provokatér zemřel v roce 1933. Jeho názor, že architektura není umění, převzala celá generace funkcionalistů. „Velmi odlišné vnímání Loosova prožívání architektury, interiéru, jsme se divákům snažili zprostředkovat na několika ikonických stavbách kontinuálním sledováním rozvíjejících se a proměňujících prostorů, což pro nás samotné bylo zážitkem,“ zdůraznil režisér Aleš Kisil.

Dokument Adolf Loos – revolucionář mezi architekty, je dalším ze série pořadů o významných českých, respektive československých architektech, které mapuje Tvůrčí producentská skupina Dušana Mulíčka z brněnského studia České televize. Čt art už odvysílal například snímky o Ernstu Wiesnerovi nebo Bohuslavu Fuchsovi.

V Plzni můžou zájemci od září 2022 navštívit tři pravidelné prohlídkové trasy díky městské organizaci Visit Plzeň, které vás provedou čtyřmi interiéry od světoznámého architekta Adolfa Loose. Každý z nich je jiný, za návštěvu ale rozhodně stojí všechny, byt manželů Krausových, byt Voglových, Brummelův dům i Semlerova rezidence. V nabídce je také i příležitostná trasa, která vás zavede do bytu rodiny Huga Semlera a apartmánu Richarda Hirsche. Více informací: https://www.adolfloosplzen.cz/rezervace-vstupenek/.

Text: Adriana Jarošová

Zdroj: převzato z Plzen.eu