Jak levně zatopit v koupelně?

Pozor na výběr vhodného spotřebiče do mokrého prostředí!

Se stoupajícími cenami energií spousta z nás řeší různé způsoby, jak ušetřit. Největší položkou zatěžující měsíční rozpočet je většinou vytápění. Z tohoto důvodu je důležité vytápět byt nebo dům efektivně a zbytečně neplýtvat teplem v místnostech, ve kterých trávíme jen minimum času.

Ideálním způsobem vytápění by bylo mít v každé místnosti samostatný termostat s časovačem, který bude řídit teplotu podle toho, jak jednotlivé místnosti v průběhu dne využíváme. Bohužel to není vždy zcela možné, protože například centrální kotel bývá zapojen takovým způsobem, že není možné samostatně spínat jednotlivé okruhy topení.
Samostatnou kapitolou pro vytápění je koupelna. V té trávíme času nejméně, a přitom při sprchování nebo koupání potřebujeme mít komfortní teplotu. Zároveň je nutné v koupelně větrat, aby se v ní nedržela vlhkost. Udržovat v koupelně po celý den teplotu nad 20 °C se může poměrně prodražit, přitom by stačilo rychle vytopit koupelnu jen na dobu, kdy ji využíváme,“ říká Petr Tichý, produktový specialista sítě prodejen Hecht – specialista na zahradu.

V takovém případě může pomoci infrazářič nebo vhodný přímotop, který koupelnu zahřeje během několika minut. Po jeho vypnutí sice koupelna opět velice rychle vychladne, protože se nestačí rozehřát zdi, ale to není problém. Větším problémem může být volba správného, a především bezpečného topidla.

Sledujte štítky na topidle, minimální stupeň krytí pro koupelnu je IP24
Všichni dobře víme, že elektřina ve spojení s vodou může být velice nebezpečná, proto každý elektrický spotřebič, který chcete umístit do koupelny musí splňovat přísná bezpečnostní pravidla.

„Každý elektrický spotřebič je označen tzv. stupněm krytí, který naleznete na štítku. Toto krytí je označeno jako IPXX, kde právě písmena IP říkají, že se jedná o označení stupně krytí a XX je nahrazeno číslem, které označuje o jak vysoký stupeň krytí se jedná. První X značí ochranu spotřebiče proti vniknutí předmětů a druhé X je krytí proti vniknutí vody. Z pohledu koupelny nás tedy bude zajímat především druhé X. Pokud je spotřebič označen jako IPX0, znamená to, že je zcela bez ochrany proti vniknutí vody, IPX1 je chráněno proti kapající vodě 1+0,5 mm za minutu, IPX2 je proti kapající vodě 3+0,5 mm za minutu atd. Pro použití v koupelně je nutné volit spotřebič s minimální ochranou IPX4. U takového spotřebiče výrobce garantuje, že je chráněn proti stříkající vodě ve všech úhlech v množství 10 l za minutu,“ říká Petr Tichý, produktový specialista sítě prodejen Hecht
Ovšem i u spotřebiče s patřičným stupněm ochrany platí jistá pravidla pro bezpečné umístění v koupelně. Koupelna je normou rozdělena do několika zón:
Zóna 0 – vnitřní prostor vany či sprchy
Zóna 1 – prostor nad vanou nebo sprchou do výšky 2,25 m
Zóna 2 – je prostor okolo zóny 1 do vzdálenosti do 60 cm.
Zóna 3 – navazuje na zónu 2 do vzdálenosti 2,4 m

V praxi to znamená, že v zóně 2 může být umístěn spotřebič s minimální ochranou IPX4. Jakýkoliv elektrický spotřebič je však vhodné raději dávat minimálně 60 cm od vany, sprchy nebo umyvadla, tedy do zóny 3.

V ideálním případě je vhodné, aby bylo topidlo připevněné ke zdi. Není-li to možné, vždy volte stabilní topidlo, které se snadno nepřevrhne. Do koupelny jsou proto zcela nevhodné sloupové přímotopy s plastovým šasi. Při převržení na mokrou a tvrdou dlažbu v koupelně by mohlo dojít k rozbití šasi a odkrytí elektrických obvodů a k jejich kontaktu s mokrou podlahou.
Obdobně je nebezpečné jakýkoli elektrický spotřebič dávat například na skříňku, ze které by mohl spadnout do vany. To platí nejen pro topidla, ale i pro různé fény, kulmy, holící strojky, rádia apod.

Zdroj:

Šárka Lachoutová

ASPEN.PR s.r.o.
www.aspen.pr