15. ročník Logické olympiády startuje

Podobně, jako se děti v útlém věku učí chodit nebo mluvit, učí se postupně také schopnosti logického myšlení. Logika byla dříve považována za do značné míry vrozenou vlastnost, tudíž neměnnou. Opak je ale pravdou a dnes víme, že člověk je schopen logického uvažování už mezi 3-4 rokem a na rozvoji logického myšlení lze pracovat již od předškolního věku. Právě na tom staví i Logická olympiáda, tradiční soutěž pro děti a mládež, kterou pořádá Mensa České republiky.

Přihlášky do patnáctého ročníku již tradiční soutěže jsou spuštěny od 1. září. I letos se zájemci mohou registrovat bezplatně na webových stránkách logickaolympiada.cz až do konce měsíce. „Zájem je srovnatelný s předchozími roky. Během prvních dní máme v systému více než 30 000 žáků a studentů,“ říká Petr Čavojský, místopředseda Mensy ČR.

Patnáctý ročník Logické olympiády startuje v tradičním termínu. Základní online kola pro jednotlivé věkové kategorie proběhnou v průběhu října, a jak koordinátor Petr Čavojský uvádí, tým pořadatelů doufá, že po dvou ročnících ovlivněných pandemií půjde vše dle harmonogramu a úspěšní řešitelé základního kola se potkají začátkem listopadu fyzicky na krajském kole v Krajské knihovně Karlovarského kraje, ti nejlepší pak 28. listopadu na celostátním finále. To se letos vrací do Poslanecké sněmovny ČR, kde soutěž před patnácti lety začínala.

Logická olympiáda je v českém prostředí unikátní soutěží. Zaměřuje se nikoliv na naučená fakta, ale na schopnost nalézat nová, neotřelá řešení. Rychle se zorientovat, logicky uvažovat a pohotově řešit konkrétní zadání. Její oblibu potvrzuje kontinuálně rostoucí počet soutěžících. „Loňského ročníku se účastnilo rekordních 75 237 žáků a studentů z více než tří tisíc českých základních a středních škol. V našem kraji to bylo 2022 žáků a studentů z 25 základních a 13 středních škol.“ říká Petr Čavojský

Za patnáct let se tak z lokální české olympiády stala celosvětově největší soutěž Mensy pro děti a mládež, která má své klony i v zahraničí. K účasti se pravidelně hlásí jednotlivci, stále častěji pořadatelé ale registrují zájem celých tříd.


Zdroj:
Mgr. Jana Pavlíková
tisková mluvčí
www.kr-karlovarsky.cz