Zástupci Karlovarského kraje se setkali s vládními prezidenty sousedních německých regionů

Vládní prezident bavorského regionu Horní Falc Walter Jonas a vládní prezidentka Horních Frank Heidrun Piwernetz se na krajském úřadě setkali s hejtmanem Karlovarského kraje Petrem Kulhánkem a s krajským radním Patrikem Pizingerem. Společně jednali o situaci týkající se ukrajinských uprchlíků v obou zemích, o raketově rostoucích cenách energií i o přeshraniční spolupráci s ohledem na budoucí změny související s přechodem na nové energetické zdroje.

Karlovarský kraj při té příležitosti zpečetil spolupráci s Horní Falcí memorandem. „Pro nás je to velmi významný krok, protože v tuto chvíli už má Karlovarský kraj uzavřeny dohody o spolupráci a o společných aktivitách v různých oblastech po celé délce hranice s Bavorskem a Saskem. Je přirozené, že se sousedy řešíme podobné problémy, ať jde o dostavbu silnic, které nás spojují, o akce, na kterých se podílíme, o situaci ohledně energií a plynu, jež zasáhla domácnosti a firmy v našich krajích,“ řekl hejtman Petr Kulhánek.

Dalším tématem se stala možnost předložit společný projekt v rámci programu spolupráce Interreg Česká republika – Bavorsko 2021–2027, který se bude zahajovat 22. září 2022 ve městě Furth im Wald. „Projekty mohou být zaměřeny mimo jiné na inovace a výzkum, kulturu a cestovní ruch nebo jazykové vzdělávání. Dlouhodobě úspěšně spolupracujeme v příhraničí ale také prostřednictvím regionálního uskupení obcí a měst Euregio Egrensis,“ upozornil krajský radní Patrik Pizinger.

Diskutovalo se také o dostavbě D6, jejíž dokončení se ve směru na Prahu plánuje v roce 2027. Kraj počítá i s dostavbou úseku ke státní hranici. „Pak ale chybí zhruba 12 kilometrový úsek od hranice k dálnici A93. Jde o strategické propojení pro firmy a podnikatele, ale i pro občany. V současnosti se nadále vedou jednání mezi oběma státy o tomto tématu, ale my bychom s našimi partnery chtěli dosáhnout toho, aby se dostavba úseku dostala mezi priority SRN v oblasti dopravy,“ dodal hejtman.


Zdroj:

Mgr. Jana Pavlíková
tisková mluvčí
www.kr-karlovarsky.cz