Na Výsluní bude zajíždět větší autobus

Už dva roky funguje v rámci městské hromadné dopravy pravidelná linka do lokality Výsluní, která spadá pod centrální obvod. Doposud sem zajížděli jen midibusy, které ale svojí kapacitou už nestačí.

Lokalita na Výsluní byla dlouhou dobu opomíjená. „Už ve volebním období 2014 – 2018 jsem vnímal velkou touhu obyvatel Výsluní po tom, aby sem zajížděla MHD. Zorganizovali jsme tehdy několik zkoušek různých vozů a měl jsem velkou radost z toho, že se mi povedlo přesvědčit dopravní podnik a město k tomu, aby tato linka byla zřízená,“ říká starosta MO Plzeň 3 David Procházka.

„My jsme se v minulosti dlouho bránili zavedení dopravy do této lokality především z důvodu nevhodné infrastruktury, ale dnes uznávám a jsem i rád, že mě kolegové přesvědčili k tomu, abychom vyzkoušeli jiný druh autobusu a jiný způsob obsluhy tohoto území a my tento model budeme moci uplatnit i v jiných okrajových částech města,“ řekl Jiří Ptáček, generální ředitel PMDP.

„Pan starosta Procházka za mnou před dvěma a půl lety přišel poprvé a hodně za linku na Výsluní lobboval. Museli jsme ji tehdy nejprve zanalyzovat, museli jsme zmapovat průjezdové koridory a poté koupit nízkopodlažní moderní autobus,“ říká Roman Zarzycký, předseda představenstva PMDP a první náměstek primátora města Plzně.

Do zavedení pravidelné linky museli místní využívat jen svá auta, kola nebo vlastní nohy. V rámci zkoušek průjezdů a velikostí vozů byl pro obsluhu Výsluní nakonec zvolen midibus. Po dvou letech provozování linky se ale ukázalo, že zájem ze strany obyvatel této lokality je tak velký, že midibusy svou kapacitou už nestačí. V minulém týdnu proto proběhla zkouška většího typu autobusu, který bude potřebám obyvatel více vyhovovat. Je prostornější, moderně vybavený a vejde se do něj i více dětských kočárků.

„Pevně věřím, že se nový autobus osvědčí a cestující si ho oblíbí. Poté doufám posílí flotilu moderních vozů našich dopravních podniků a cestující na Výsluní se s ním začnou vozit pravidelně a komfortněji“, doplnil starosta David Procházka.


Zdroj:

Mgr. Miroslav Knotek

Pověřený vedoucí oddělení organizačního a tiskového

http://umo3.plzen.eu/