Druhý největší ostrov Středozemního moře

Itálie patří k nejnavštěvovanějším zemím, ve které Češi tráví své dovolené. Možná ne každý ale ví, že Itálie je také tvořena kromě hlavního Apeninského poloostrova dalšími 24 ostrovy. Jedním z nich je SARDINIE. Svou rozlohou 23,8 tis. km2 a 1,6 mil. obyvatel je hned druhým největším italským ostrovem po Sicílii.

 

Sardinie je někdy pro své pobřeží a pláže s bílým pískem nazývána Karibikem Evropy. Na Sardinii je hned několik TOP evropských pláží a některé z nich jsou pro svou popularitu dokonce omezeny denním počtem návštěvníků, aby nedocházelo ke zdevastování těchto krásných míst. Ostrov se ale také těší pověsti cenově náročné turistické oblasti. Ale rozhodně se zde dá najít kvalitní dovolená v evropsky standardních cenách.

 

I když na Sardinii míří značná část turistů trajektem, tak naprostá většina využívá leteckou dopravu a přistává na letištích na Severní Sardinii v Olbia a Jižní Sardinii v hlavním ostrovním městě Cagliari. Z Prahy provozují přímé lety dvě společnosti. ČSA/Smartwings létá na Letiště v Olbia a španělská nízkonákladová letecká společnost Volotea přistává na letišti v Cagliari na Jihu ostrova, kde se zřejmě dá strávit dovolená o něco levněji než na Severu a letenkami to začíná.

 

U Volotea jsem pořídil v červenci (!) zpáteční letenku za 2500 Kč. Ale tahle sleva nebyla úplně zadarmo. 🙂 Nejenže je to bez odbaveného zavazadla, ale navíc Volotea zmenšila propozice příručního zavazadla, až na 30×20×40 cm, což už je opravdu taštička max na hřeben a jednu sadu spodního prádla. Takže postupně ze mě vytáhli dalších cca 900 Kč za větší příruční zavazadlo a přednostní nástup, díky němuž jsem si ho mohl vzít také k sobě na palubu. Ale i tak finální cena byla přijatelná.

 

Pokud jste schopni cestovat bez podpory cestovní kanceláře, lze prostřednictvím některého z rezervačních systémů najít, jak již v rušném Cagliari, tak ve vzdálenějších klidnějších místech od něj, kvalitní a cenově přijatelné ubytování. Tady ale už platí, že pokud se rozhodujete na poslední chvíli, bývá výběr v sezóně pro obsazenost omezený. Samozřejmě záleží na vaší preferenci, zda chcete kombinovat koupání s ruchem města, nebo chcete dát přednost plážovému ubytování. Ještě ale stojí za zmínku, že do nákladů na cestu musíte zahrnout i cestu z letiště do hotelu. Volotea přistává po půlnoci, kdy hromadná doprava nejezdí. Takže s taxíkem je znát každý kilometr navíc. Na webových stránkách letiště Cagliari najdete odkaz na firmy, které zajišťují transfery s pevnými částkami do různých oblastí. Já jsem využil této společnosti: www.unlimitedtravelsardinia.com/transfer s maximální spokojeností. I když byl let zpožděný, řidič čekal na letišti a do 15 minut po příletu jsem byl v hotelu v Cagliari.

 

Cagliari je historické město s historií píšící se až před rok 2000 p.n.l., takže i když jsou letní horké dny a vaším hlavním cílem je pobyt u moře, stojí za to navštívit alespoň několik míst tohoto krásného starobylého města. Pokud se chcete z výšky rozhlédnout nad střechy celého města, vystoupejte po schodech na Bastione San Remy. Historická stavba, která dříve sloužila na obranu, je dnes především krásným vyhlídkovým místem. Určitě si projděte starobylou čtvrť Marina, kde vás okouzlí krásné uličky typicky přímořského města s bohatou námořní historií. Za prohlídku stojí také věž slonů Torre dell’Elefante, která byla kdysi součástí středověkých hradeb. Ve městě najdete ale mnoho dalších zajímavých míst, stačí navštívit webové stránky www.cagliariturismo.it.

A jak je to s koupáním přímo ve městě? V Cagliari je několik malých pláží, které využívají zejména místní. Pak je tu proslulá, několikakilometrová písčitá pláž Poetto – typická italská pláž, kde na sebe navazují placené pláže se zázemím a restauracemi, střídající se s místy volně přístupnými. Pláž je dostupná městskou dopravou. V okolí jsou parkoviště, často placená. Pláž bývá v sezoně dosti přeplněná, zejména v části bližší centru města, takže někdy stojí za to vystoupit z autobusu až na další a další zastávce.

 

Pokud se vypravíte po jižním pobřeží mimo město, čekají vás krásná a zajímavá místa a poměrně rozdílná, pokud se vypravíte na východ nebo západ od města. Na to budete potřebovat půjčit si automobil nebo jako v mém případě skútr. Zatímco směrem na Západ od Cagliari přes město Pula se dostanete až ke krásným dlouhým písčitým plážím u Chia, tak na Východ směrem na Villasimius až k mysu Carbonara jsou to spíše menší pláže mezi skalami a útesy, které nabízí nejeden krásný výhled. A pokud dojedete až na východní pobřeží ostrova do Costa Rei, tak i tady vás přivítá krásná, rozhlehlá pláž s jemným sněhobílým pískem.

 

Sardinie je krásná a není daleko, takže pokud jste ji neviděli a hledáte kam příště vyrazit, zapište si ji do svých plánů. Autor: Petr Šmíd