Dožínky Plzeňského kraje oslaví sklizeň v Chanovicích

Po vynucené dvouleté pauze se vrací tradiční oslava sklizně, kterou pořádá už řadu let Plzeňský kraj. V letošním roce zve na dožínkovou slavnost do Chanovic na Klatovsku, kde kromě tradičního dožínkového průvodu bude také možnost ochutnat regionální produkty přímo od jejich výrobců. Na závěr pak zahraje Jiří Zonyga s kapelou. Dožínková veselice proběhne v sobotu 27. srpna od 10-16 h v Chanovicích.

„Dožínky Plzeňského kraje se v Chanovicích konají již podruhé, poprvé to bylo v roce 2011. Byly to historicky první dožínky, které kraj pořádal. Symbolicky se sem po covidové pauze vracíme,“ upřesňuje hejtman Plzeňského kraje Rudolf Špoták.

Od 10 hodin budou ve skanzenu k vidění ukázky dožínkové vazby, zdobení koní a vozů, připraveny budou také ochutnávky regionálních potravin. K tomu všemu zazpívá a zahraje folklorní soubor. V 11 hodin pak vyjde od skanzenu dožínkový průvod. Ozdobený povoz s koňmi doprovodí krojovaní muzikanti a tanečníci až na nádvoří zámku Chanovice. Právě tady budou na návštěvníky čekat místní řemeslníci a výrobci s regionálními potravinami. A právě zde bude také probíhat hlavní program akce, a to ocenění zemědělců z Plzeňského kraje, předání dožínkového věnce hejtmanovi Plzeňského kraje a žehnání úrody. Připraveno je také slavnostní vyhlášení vítězů soutěže Regionální potraviny Plzeňského kraje 2022 a na závěr koncert Jiřího Zonygy s kapelou.

Příchozí si mohou zdarma prohlédnout skanzen – expozici lidové architektury jihozápadních Čech. Bez vstupného bude rovněž i stálá expozice v zámku a Galerie Nositelů tradice lidových řemesel. Ten, kdo nebude chtít být v centru dění se může projít po zámeckém parku nebo vyrazit po naučné stezce Příroda a lesy Pošumaví, která vede k nové rozhledně na vrchu Chlum.

Parkování a dopravní omezení

Ti, kteří přijedou na Dožínky Plzeňského kraje autem, mohou pohodlně zaparkovat na dvou vyhrazených parkovištích v obci. Jedno bude na travnaté ploše před skanzenem, druhé přímo v obci u fotbalového hřiště. Slavnosti si také vyžádají dopravní omezení. Od 9 do 17 hodin platí uzavírka silnice III/1882 od sjezdu do obce Chanovice až k obecnímu úřadu. Pořadatelé však pustí motoristy, kteří přijedou po této cestě na parkoviště za skanzenem. Objízdná trasa povede po Chanovickém obchvatu.

Vstup na akci je ZDARMA!

Více informací najdete na webu Plzeňského kraje ZDE.


Zdroj:

Bc. Eva Mertlová

tisková mluvčí

www.plzensky-kraj.cz