Nový přístroj lázeňských lesů poslouží k určení zdravotního stavu stromů, služba bude dostupná pro město i občany

Posouzení zdravotního stavu stromů budou nyní nabízet Lázeňské lesy Karlovy Vary. K identifikaci skrytých dutin a vyhodnocení celkového stavu kmene využijí nově pořízený 3D akustický tomograf. Měření budou prováděna nejen u stromů ve městě, ale službu mohou využít i soukromí majitelé pozemků nebo firmy. Inventarizace zeleně pomůže zvýšit bezpečnost občanů i majetku před pádem stromů, a získané údaje se navíc stanou podkladem pro plánování další údržby.

„Město, ale i občané nám velmi často volají, abychom posoudili zdravotní stav stromů. K vydání rozhodnutí o kácení je třeba odborný posudek a vyžaduje také bohaté zkušenosti posuzujícího. Celý proces je zdlouhavý, a navíc se často stane předmětem sporů o vhodnosti kácení, nebo naopak ponechání stromu,“ popisuje své zkušenosti ředitel příspěvkové organizace Stanislav Dvořák.

Organizace na časté problémy reagovala pořízením 3D akustického tomografu. „Nový tomograf pomůže podobné situace vyřešit. Přístroj v krátkém čase poskytne přesné údaje, které se stanou podkladem pro rozhodnutí o riziku pádu stromu, vyhneme se subjektivním odhadům a zdlouhavým jednáním. Měření usnadní práci úředníkům a přispěje k zajištění bezpečnosti ve městě i kolem komunikací,“ doplnil výhody nové metody náměstek primátorky Petr Bursík.

Přístroj „vyšetří“ kmen pomocí zvukových vln

Tomograf umožní posoudit a určit stav dřeva nedestruktivní metodou. Po obvodu kmene se umístí senzory vzájemně propojené snímači. Obsluha na jednotlivé senzory poklepává kladívkem a přístroj podle času přenosu zvukové vlny vyhodnotí stav dřeva.

Zařízení identifikuje skryté dutiny, stanoví jejich tvar, zbytkovou stěnu dřeva a vyhodnotí celkový stav kmene. Na základě této diagnostiky dokáže vyškolená obsluha zhodnotit bezpečnostní riziko a rozhodnout o nutnosti strom pokácet. Tímto způsobem se může postupně provézt kontrola všech stromů ve městě a výsledek šetření se stane podkladem pro plánování další údržby dřevin ve městě.

Software však poskytne i sofistikované informace o stabilitě dřeviny, včetně 3D modelu kmene, a pomůže předpovědět reakce na zatížení, které poslouží k dalším výzkumným účelům.

Službu zajistí zaměstnanci lesů, bude dostupná pro město i občany

K obsluze tomografu byli proškoleni zaměstnanci lázeňských lesů. Posouzení zdravotního stavu kmene stromů bude organizace poskytovat nejen na pozemcích svého zřizovatele, tedy města Karlovy Vary, ale mohou ji na základě ceníku poptat i občané nebo firmy.

„Pokud se tomograf osvědčí, doplníme ho o další zařízení, které ještě přesněji stanoví stabilitu stromů díky diagnostice kořenového systému,“ dodal ředitel Dvořák.

 


Zdroj:

Helena Kyselá

tisková mluvčí

www.mmkv.cz