Zástupci kraje v Bruselu jednali o transformaci regionů a dopadu zvyšujících se cen energií

O transformaci evropských uhelných regionů, dopadu zvyšujících se cen energií na obyvatele a o přechodu na bezuhlíkovou ekonomiku diskutovali v Bruselu zástupci uhelných regionů, spolků a organizací v oblasti životního prostředí a další aktéři. Jedním z témat se stala i válka na Ukrajině a její následky pro budoucnost celé Evropy.

Karlovarský kraj na jednání zastupoval náměstek hejtmana Karel Jakobec a krajský radní Patrik Pizinger. „Nastínili jsme našim partnerům v Bruselu, jak se Karlovarský kraj připravuje na čerpání financí z Fondu spravedlivé transformace. Samozřejmě jsme debatovali také o tom, jak válka na Ukrajině mění podobu současné Evropy, ať kvůli humanitární krizi a přesunu statisíců uprchlíků, tak kvůli ekonomickým problémům, které jsou s tím spojeny. Hovořili jsme i o tom, jak ceny energií dopadají na naše firmy a podnikatele, zkrátka snažili jsme se přenést problémy našich lidí do Bruselu,“ vysvětlil Patrik Pizinger.

Řeč byla také o využití vodíků, kritických surovin, o energeticky náročném průmyslu. „Ukrajinský válečný konflikt také nastolil diskusi o tom, že po určité období původně mohl být zemní plyn plánovanou náhradou za uhlí. Problematika bezpečných a pravidelných dodávek zemního plynu se ale nyní ještě musí řešit. V souvislosti s tím se mluví o prodloužení období, po které se bude spalovat uhlí,“ dodal Karel Jakobec.


Zdroj:

Mgr. Jana Pavlíková
tisková mluvčí
www.kr-karlovarsky.cz