Roste inflace a ceny energií. Co když nebudeme schopni splácet hypotéku?

Na otázky odpovídá Martin Steiner, obchodní ředitel BNP Paribas Cardif…

 

V současné situaci, kdy roste inflace a také ceny energií se obávám, že kdyby došlo k nějakému výpadku našich rodinných příjmů, tak nebudeme schopni finančně utáhnout domácnost a rodinný rozpočet. Lze se proti tomuto pojistit?

Současná situace není pro mnoho domácností jednoduchá. Náklady na provoz domácností rostou tak, jako dlouho ne. Navíc ekonomická situace mnoha zaměstnavatelů je nejistá a může vést i k propouštění. Zdaleka ne každý člověk najde obratem odpovídající pracovní pozici a ohodnocení u jiného zaměstnavatele. Velmi snadno se pak domácnosti mohou dostat do problémů se splácením úvěrů a hypoték. Proto při sjednání úvěru vždy doporučujeme sjednání pojištění schopnosti splácet. Vedle toho existuje i možnost pojištění pravidelných výdajů, kdy si člověk pojišťuje ochranu rodinného rozpočtu. Pojištění je určeno hlavně na zajištění pravidelných měsíčních výdajů, například za energie, vodu, internet a další.

Vztahuje se pojištění schopnosti splácet půjčku na ztrátu práce, i když je ukončena dohodou?

Pojištění schopnosti splácet pomáhá také v případě ztráty zaměstnání. Toto pojištění se neomezuje pouze na případy, kdy dostanete výpověď, ale někdy i na situace, kdy se zaměstnavatel s vámi domluví.

Plnění dostanete nejen při výpovědi od zaměstnavatele, ale také v některých situacích při ukončení pracovního poměru dohodou, například kvůli organizačním změnám nebo pro nadbytečnost či z důvodu zhoršení vašeho zdravotního stavu. Je proto důležité, aby v případě ukončení pracovního poměru dohodou byly tyto důvody vždy uvedeny. Pokud pojištěný člověk přijde o práci, pojišťovna za něj hradí jeho měsíční splátky úvěru po dobu, než si práci najde.

 


Zdroj:

Petr Jarkovský

ASPEN.PR s.r.o.

www.aspen.pr