Provoz asistenčního centra řešila pracovní skupina kraje

Pracovní skupina k situaci na Ukrajině vedená hejtmanem Rudolfem Špotákem hodnotila provoz Krajského asistenčního centra pomoci Ukrajině v Plzni a v rámci aktuální situace řešila momentální provozní problematiku všech složek. Od zahájení provozu včera večer odbavilo centrum jen v nočních hodinách kompletně více než stovku osob.

Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině zahájilo provoz v úterý 1. března v 19h s tím, že v ranních hodinách byly na místě přítomné všechny složky, které jsou potřebné pro kompletní odbavení lidí, kteří přicházejí z Ukrajiny. Do ranních hodin bylo kompletně dokladově odbaveno celkem 105 osob, a to doklady, vízy a potřebným zdravotním pojištěním a ubytováním. Další příchozí byli ubytování v dočasném ubytovacím zařízení, které zřizuje HZS PK. Tito lidé, kterých bylo více než šest desítek, budou odbaveni dnešní den. „Je nutné zajistit fungování všech složek tak, aby příchozí lidé byli odbaveni ten samý den, kdy přijdou, abychom zamezili jejich zbytečnému zdržování v Plzni a mohli být ubytování dle možností a kapacit,“ říká hejtman Rudolf Špoták.

Humanitární pomoc veřejnosti

V krajském asistenčním  centru působí také zástupci neziskových organizací, kteří společně s městem Plzeň koordinují humanitární pomoc pro příchozí z Ukrajiny. Vzhledem k neustále se měnící situaci se požadavky na konkrétní pomoc výrazně mění. Humanitární pomoc jako oblečení, trvanlivé potraviny a další se hromadí ve skladech mnoha organizací, lidé přináší další vybavení a tvoří sbírky. V tuto chvíli je proto důležité zajímat se o konkrétní potřeby lidí příchozích do ČR i na Ukrajině. „Potřebné komodity vždy jasně dávají pracovníci neziskových organizací na své webové stránky, mají omezené kapacity, proto je nutné sledovat to, co je třeba, a nezahltit sklady věcmi, které nejsou teď nutné. Chápu, že lidé chtějí pomoci a velmi jim za to děkujeme, ale je nutné, aby ta pomoc byla koordinována a neztratila smysl. Opravdu děkuji všem, kteří pomáhají,“ doplňuje Rudolf Špoták.

Informace ke KACPU

Plzeňský kraj zřídil na svém webu také speciální sekci k situaci na Ukrajině. Jsou zde veškeré informace, GPS souřadnice KACPU a kontakty, a to i v ukrajinštině. Odkaz ZDE. Plzeňský kraj řeší informovanost příchozích lidí prostřednictvím SMS zpráv s nasměrováním na KACPU, letáků a svých elektronických kanálů.


Zdroj:

Bc. Eva Mertlová

tisková mluvčí

www.plzensky-kraj.cz