Železnice pomáhá – druhý vlak s humanitární pomocí přijel do Čopu, odpoledne odveze stovky žen a dětí do Česka

V souvislosti s vojenským konfliktem na Ukrajině vypravují České dráhy (ČD) ve spolupráci s Ministerstvem dopravy ČR, partnerskými dopravci ZSSK, PKP Intercity a UZ a také s dalšími organizacemi humanitární vlaky mezi ČR a Ukrajinou. ČD předpokládají, že do 8. 3. 2022 budou dvě vlakové soupravy “pendlovat” mezi Ostravou a ukrajinským Čopem, další vlaková souprava je připravena také v Przemyślu na polsko-ukrajinské hranici. ČD zároveň od 24. 2. 2022 umožňují bezplatnou přepravu ve svých vlacích na území ČR všem cestujícím s ukrajinským pasem. Jízdné za nevyužité jízdenky a rezervace mezi ČR a Ukrajinou vracejí ČD v plné výši beze srážky.

Humanitární vlaky ze slovensko-ukrajinské a polsko-ukrajinské hranice do ČR

České dráhy ve spolupráci s Ministerstvem dopravy ČR, se zahraničními partnerskými dopravci a dalšími organizacemi v těchto dnech zajišťují jízdy humanitárních vlaků k přepravě ukrajinských obyvatel, kteří utíkají do bezpečí v okolních státech.

  • ČD vypravují humanitární vlaky z ukrajinského Čopu poblíž hranice se Slovenskem. První z nich odvezl ukrajinské uprchlíky v pondělí 28. 2. 2022, další pak budou následovat každý den předběžně do 8. 3. 2022. Aktuálně jezdí proti sobě dvě soupravy, jedna z Bohumína do Čopu, druhá v opačném směru z Čopu do Ostravy. Ve směru na Ukrajinu vezou tyto soupravy materiální pomoc (balenou vodu, deky, spacáky, karimatky, trvanlivé potraviny, analgetika, dětské pleny a hygienické potřeby), ve směru do ČR jsou pak určeny pro ukrajinské uprchlíky mířící do bezpečí v ČR. Aktuální informace sledujte na twitterovém účtu Českých drah.
  • Ve spolupráci s polským partnerem PKP Intercity, Ministerstvem dopravy ČR a dalšími orgány ČD vypravily v pátek 25. 2. 2022 večer dva humanitární vlaky do polského Przemyślu poblíž polsko-ukrajinské hranice. V opačném směru z Przemyślu do ČR odjel první vlak v sobotu 26. 2. 2022 v cca 9 hodin, do Bohumína dorazil před 16. hodinou. Druhá vlaková souprava zůstává v Przemyślu a bude operativně použita podle dalšího vývoje humanitární situace na místě. Souprava má 13 vozů a je vybavena nápoji a dekami.

 

Mimořádné tarifní opatření Českých drah pro občany Ukrajiny

  • České dráhy umožní ukrajinským občanům, kteří spěchají v současné chvíli do své vlasti (např. z důvodu všeobecné mobilizace) nebo naopak z Ukrajiny směřují do bezpečí, bezplatnou přepravu všemi vlaky včetně vlaků s povinnou rezervací.
  • Od 24. 2. 2022 do odvolání mohou cestující, kteří se prokáží cestovním pasem Ukrajinské republiky, bezplatně cestovat ve všech vlacích Českých drah po celém území České republiky. V povinně místenkových vlacích je povoleno tyto cestující přepravit bez rezervace. Opatření má umožnit rychlý a bezproblémový přesun ukrajinských občanů především do stanice Bohumín, ze které je možné pokračovat přes Polsko na Ukrajinu.

 

Jízdné mezi ČR a Ukrajinou vrací ČD beze srážky

  • Jízdné za nevyužité jízdní doklady pro cesty z ČR na Ukrajinu nebo naopak s platností od 24. února 2022 (během celé doby předprodeje) budou ČD vracet v plné výši beze srážky. Jízdní doklady je potřeba vrátit nejpozději v první den jejich platnosti, a to prostřednictvím stejných distribučních kanálů, které cestující využili k nákupu jízdenek. Tzn. že jízdné za doklady zakoupené u pokladen budou ČD vracet u libovolné mezinárodní přepážky ČD, žádost o návratek za doklady zakoupené v e-shopu ČD či aplikaci Můj vlak je potřeba zadat prostřednictvím těchto on-line odbavovacích kanálů.
  • České dráhy v současném jízdním řádu pravidelné přímé vlaky ani přímé vozy na Ukrajinu nevypravují. Podle informací od zahraničních dopravců je aktuálně do odvolání zastaven provoz pravidelných vlaků ZSSK / UŽ mezi Slovenskem a Ukrajinou (spoje RR Zakarpatia Košice – Mukačevo a osobní vlaky Košice / Čierna nad Tisou – Čop). Vlaky RR 960, 961, 962 a 963 a Os 8861 a 8862 tak jedou jen ve slovenském vnitrostátním úseku, v mezistátním úseku trasy Čierna nad Tisou – Čop / Mukačevo zajištěny nejsou (detaily zde). Provoz vlaků mezi Polskem a Ukrajinou, resp. Maďarskem a Ukrajinou v tuto chvíli omezen není. Doporučujeme ale sledovat informace zahraničních železničních dopravců.

 


Zdroj:

Mgr. Petr Šťáhlavský

tiskový mluvčí

www.cd.cz