V lázeňských lesích proběhne naháňka na divočáky

Společný lov prasat divokých ve městě Karlovy Vary a přilehlých lesních porostech se uskuteční ve čtvrtek 25. listopadu od 8 hodin. Naháňky se zúčastní přibližně 25 střelců s honci a loveckými psy, kteří projdou tři leče v okolí Linhartu a Vítkovy Hory. Cílem myslivců budou přemnožení divočáci, kteří se v posledních letech běžně vyskytují i v centru města. Jejich přítomnost je nebezpečná zejména pro pejskaře a hrozí také srážka s automobily. Velké škody působí černá zvěř zahrádkářům a na městské zeleni. Zástupci Lázeňských lesů Karlovy Vary i vedení města prosí občany o shovívavost a opatrnost při pohybu v místě lovu.

„Lázeňské lesy ve spolupráci s městskou policií snižují stavy divočáků v průběhu celého roku. Díky zapojení zaměstnanců a poplatkových lovců lovíme ročně kolem 120 divočáků,“ vysvětluje ředitel městské organizace Stanislav Dvořák a dodává: „Lov divočáků však není jednoduchý. Zvířata jsou aktivní hlavně v noci a jsou velmi inteligentní. Navíc zde nachází ideální podmínky k životu a dostatek potravy, a početnost populace se tak rychle zvyšuje.“

 

Zvyšují se i škody na majetku města – v městských parcích, na trávnících – a zahradách občanů. „Dohodli jsme se proto na organizaci společného lovu, tedy naháňky, která by mohla redukci počtu divočáků výrazně pomoci,“ zdůvodňuje Petr Bursík, náměstek primátorky města, a apeluje na občany: „Prosíme všechny návštěvníky lesů, aby v těchto dnech dbali na svoje bezpečí a vyhýbali se okolí Linhartu a Vítkovy Hory. Zároveň žádáme o pochopení našeho postupu, ke kterému jsme přistoupili zejména z důvodu zajištění bezpečnosti a ochrany majetku obyvatel města.“

Místa jednotlivých lečí, kde bude lov probíhat, budou na hlavních přístupových komunikacích označena cedulemi s časovým vyznačením lovu.

Problémům s divočáky lze předcházet

Prasata divoká vyhledávají intravilán obce zejména z důvodu snadné dostupnosti potravy. V okolí popelnic, ale i v blízkosti zahrádkářských kolonií totiž nacházejí dostatek biologického materiálu. Navíc jsou z lesů často vytlačována návštěvníky se psy. „Zvěř nemá dostatek klidu na sběr potravy a odpočinek, a tak se stěhuje na sídliště a hledá nový životní prostor,“ doplňuje ředitel Dvořák.

Les je intenzivně využívaný celoročně a často i v noci, kdy sem zavítají například běžci s čelovkami. Prasata, jako původní obyvatelé lesa, tak nemají prostor pro klidné hledání potravy, ani odchov mláďat.

 

Nebezpečí hrozí zejména psům

Ačkoliv je prase divoké velmi vitálním a silným zvířetem, přímému střetu s člověkem se vyhýbá a upřednostní útěk. „Pokud narazíte na bachyni se selaty, bachyně hrozivě vrčí, aby zaujala vetřelce a dala selatům prostor pro ústup,“ popisuje ředitel lázeňských lesů. Problémem je volně puštěný pes, kterému se divočák může bránit a vážně ho zranit.

 


Zdroj:

Helena Kyselá

tisková mluvčí

www.mmkv.cz