Agrese u dětí

Dobrý den, prosím poraďte mi. Mám 12letou dceru. Vždycky byla hodná, ale teď je jako vyměněná. Každou chvíli bije svého mladšího bratra a dokonce si vyskakuje poslední dobou i na mě. Záchvaty vzteku přijdou z ničeho nic, hrajeme si, a pak mě najednou bouchne do ruky, začne kolem sebe třískat atd. Jak ji můžu pomoci? Děkuji.

ilustrační foto

 

Dobrý den, bohužel je to příliš málo informací na to, abych vám poskytla konkrétní radu. Mohu jen odhadovat, co způsobilo změny v chování vaší dcery. Určitě bych se snažila dceři věnovat více pozornosti, věnovat jí také nějaký čas, kdy jste jen spolu matka-dcera, zajímejte se o to, co má ráda. Pokud je to možné, dopřejte dceři také více pohybového odreagování, ať už venku nebo aspoň nějakým pravidelným cvičením doma, do kterého se třeba zapojí i celá rodina. Také bych se vyhnula konzumaci potravin s vysokým obsahem cukru. Pokud má dcera záchvat vzteku, nechte ji bezpečně vyvztekat (např. ve svém pokoji) a dejte ji jasně najevo, že s tímto chováním nesouhlasíte a až se přestane vztekat, že může přijít. Důležité je, aby dcera věděla, že to, že nesouhlasíte s jejím chováním, neznamená, že ji nemáte ráda. Také bych se zaměřila na posilování žádoucího chování, oceňte slovně, když si hezky hraje. Vyhněte se ale u toho připomínáni jejího dřívějšího výbušného chování.


Na dotaz odpovídá:

Mgr. et Mgr. Veronika Pavlisková
První on-line psychologická poradna
www.Mojra.cz


Využijte speciální akce pro MAGAZÍN OKO.

Při objednávce použijte slevový kód „OKO“
a získáte slevu 10 % na služby psychologické poradny Mojra.cz.


Když se dítě vzteká…

Vztek je u dětí nejčastějším projevem nespokojenosti. Neví, jak jinak projevit to, že se necítí dobře, že jim něco vadí, jsou hladové, unavené… A tak rozhazují hračky, kopou do věcí, dupou nohama a křičí. Nesnažte se dítěti vštěpovat, že jakýkoliv projev vzteku je nepřípustný, je to totiž určitý prostředek sebeobrany. Ale všeho s mírou!

Hranice mezi krátkodobým, impulzivním vztekáním a nepřiměřenou agresí je tenká. Všímejte si proto, kdy dítě takovéto chování používá, zda se nechová vyloženě krutě a nečiní tak se zjevným potěšením, bez známky lítosti. Naučte dítě s agresí správně pracovat, pokud nevíte jak, vyhledejte dětského psychologa, který vám pomůže. Potlačovaná, nebo neřešená agrese totiž může později přerůst v nějaký násilný čin, v sebepoškozování.

A jak dítěti nejlépe vysvětlit, že jeho chování není správné? Nejlépe tím, jak se sami chováte. Děti se učí nápodobou svých rodičů – pokud tedy vy sami máte agresivní sklony, bude to dítě vnímat jako něco normálního. Zkuste vztek dítěte přesměrovat tak, aby neublížilo sobě, či ostatním – např. ať bouchne do matrace, namísto do sourozence. Mluvte s dítětem o tom, proč je jeho chování špatné, učte jej, že má o svých projevech přemýšlet. Pokud se v dítěti hromadí vztek, nenuťte jej ho potlačovat, ale pracujte s ním, plánujte mu aktivity, při kterých může uvolnit své emoce, „vybít se“. Dovolte dítěti vztek prožít, ale naučte jej vnímat hranice.

Autor: PhDr. Michaela Miechová, První on-line psychologická poradna Mojra.cz, www.Mojra.cz