Město růže – Český Krumlov

Určitě si pamatujete, jak v české komedii Slunce, seno, erotika, po příjezdu Hoštických na náměstí italského města, doktor Kája prohlásil legendární větu: „Ježíš, tady je to krásný, jako v Krumlově“. A právě Český Krumlov je můj další tip na výlet, jak pro ty, kteří jej snad ještě nenavštívili, tak i pro ty, kterým se jeho návštěva z paměti už pomalu vytratila. Krumlovští totiž udělali velký kus práce a město se stalo opravdu krásným turistickým centrem světové úrovně, což při jeho návštěvě brzy pochopíte nejen z jeho vzhledu, ale i z množství zahraničních turistů.

 

Městečko najdete v jižních Čechách – něco přes dvacet kilometrů jihozápadně od Českých Budějovic. Městem protéká řeka Vltava, která se zde klikatí tak, jakoby z centra města udělala ostrov. Pokud přijedete do města autem, jsou pro Vás připravena parkoviště ať už v blízkosti centra, tak ve větší vzdálenosti. Od toho se také odvíjí cena parkovného. Více o parkování zjistíte na www.ckrumlov.info/doprava.

 

První písemné zmínky o městě jsou z roku 1240, ale předpokládá se, že město se mohlo utvářet již v desátém století. Krumlov bylo sídlem mnoha mocných českých rodů – Vítkovců, pánů z Krumlova, Rožmberků, Eggenbergů a Schwarzenbergů. A všechny tyto rody vtiskly Krumlovu dnešní nádhernou atmosféru, která na každého návštěvníka tak silně zapůsobí.

 

Více se o historii a růži, která je s městem pevně spjata, dozvíte při komentované prohlídce na Státním hradu a zámku, který k prohlídce doporučuji jako první. Zámek patří svou architektonickou úrovní a historií k nejvýznamnějším památkám střední Evropy. Rozlohou 6 ha je to po Pražském hradu druhý největší hradní a zámecký komplex v Čechách. V roce 1992 byl zapsán na seznam Světového dědictví UNESCO. Součástí komplexu je i samostatná prohlídka barokního divadla, zámecké věže a hradního muzea. Více o prohlídkách najdete na www.castle.ckrumlov.cz.

 

Dalším zajímavým místem pro návštěvu je renesanční Městský pivovar. V současné době zde najdete galerii EGON SCHIELE ART CENTRUM. Ve městě můžete navštívit také Museum Fotoatelier Seidel, kde jsou expozice zaměřené na dílo Josefa a Františka Seidelových. Určitě nevynechejte ani Kostel sv. Víta z období pozdní gotiky. Samozřejmě samotná procházka ulicemi města a prohlídka náměstí Svornosti je krásným zážitkem. V Zámeckých zahradách si prohlédněte originálně řešené otáčivé hlediště přírodního divadla z roku 1960.

 

Český Krumlov je nádherné město, krásné místo kam se každý rád znovu vrací.

 

Český Krumlov galerie