Začne školní rok, žáci a studenti mohou cestovat do školy i na výlety se slevou 75 %

Se začátkem školního roku řeší řada rodin otázku, jak zajistit cestu svých dítek do školy a zároveň při tom ušetřit. Žáci a studenti do 26 let mohou využít zvláštní jízdné se slevou 75 %. Pro pravidelné cesty mezi domovem a školou je možné využít navíc traťové jízdenky za zvýhodněnou cenu. Žáci a studenti mohou využít slevu 75 % na cestu vlakem také ve volném čase, při cestách na zájmové kroužky, za sportem, na výlety a při dalších aktivitách.  

ilustrační foto

 

Zvláštní jízdné se slevou 75 % platí ve všech vlacích Českých drah ve 2. vozové třídě. Jízdenky lze zakoupit velmi snadno v e-shopu, prostřednictvím aplikace Můj vlak v mobilním telefonu, který má dnes každý junior, na pokladně a ze zastávek bez pokladny také přímo ve vlaku u průvodčího.

Pro pravidelné cesty mezi domovem a školou je možné zakoupit ještě výhodnější týdenní, měsíční a čtvrtletní jízdenky, díky kterým lze ušetřit další finance v rodinném rozpočtu. Například při denním dojíždění do školy mezi Kolínem a Prahou (62 km) představuje úspora s týdenní jízdenkou 44 Kč a s měsíční dokonce více než 300 Kč.

Podmínky pro použití zvláštního jízdného pro studenty a žáky jsou velmi jednoduché. Do 15 let není třeba prokazovat nárok na slevu žádným dokladem. Ve věku 15 až 18 let lze nárok prokázat osobním dokladem (např. občanský průkaz), žákovským / studentským průkazem (oranžový průkaz potvrzený dopravcem) nebo průkazem vydaným jiným dopravcem, který obsahuje aktuální fotografii, jméno, příjmení a datum narození. Studenti ve věku 18 až 26 let pak prokáží nárok na slevu platným žákovským / studentským průkazem nebo průkazem ISIC, který potvrzuje pravidelnou docházku do školy.

Zvláštní jízdné se slevou 75 % pro žáky a studenty přináší ještě jednu velkou výhodu. Sleva platí nejen při cestách do školy, ale také na všechny cesty ve volném čase, např. při cestě za kulturou, sportem, za kamarády nebo na výlet, a to jak v pracovní dny, tak o víkendech, ve svátcích a dokonce i o všech prázdninách.

Podrobné informace o jízdenkách a slevách lze získat na portálu www.cd.cz.

 


Zdroj:

Mgr. Petr Šťáhlavský

specialista interní komunikace

www.cd.cz