Karlovarský kraj žádá o dotace na modernizaci Domova se zvláštním režimem “MATYÁŠ” v Nejdku

Bezpečné, bezbariérové a komfortní prostředí získají v budoucnu klienti i zaměstnanci Domova se zvláštním režimem “MATYÁŠ” v Nejdku. Karlovarský kraj připravuje rekonstrukci všech tří pavilonů a pořízení kompletního vybavení. V současnosti usiluje o dotaci na stavbu z programu Ministerstva práce a sociálních věcí ČR, žádost podal v červnu. Do konce srpna kraj zažádá rovněž o finanční podporu z Integrovaného regionálního operačního programu (REACT-EU).

Na první část projektu už v dubnu 2021 schválili krajští zastupitelé finanční krytí ve výši 135 milionů korun. Plánované výdaje druhé části projektu dosahují 225 milionů korun. „Péče o klienty by měla v první řadě být poskytována s ohledem na individualitu a důstojnost každého obyvatele Domova. Změní se struktura původně vícelůžkových pokojů na pokoje jednolůžkové, v malém počtu se vybudují dvoulůžkové pokoje například pro manželské páry,“ popsal krajský radní Robert Pisár.

Počítá se ale například také s přestavbou stravovacího provozu a se zavedením tabletového systému. Klienti se nemusejí bát, že se kvůli stavbě budou muset stěhovat mimo zařízení. Rekonstrukce bude probíhat za provozu postupně po jednotlivých pavilonech. Věřím, že po dokončení akce budou s novým zázemím spokojeni klienti, jejich rodiny i zaměstnanci, kteří se o obyvatele Domova starají,“ uvedla ředitelka DZR „MATYÁŠ“ Zuzana Blažková.

Součástí modernizace se stane i kompletní zateplení fasády, obnova rozvodů vody, centrálního vytápění, silnoproudé a slaboproudé elektroinstalace. První  část přestavby se bude týkat modernizace a rozšíření pavilonu C a spojovacího traktu BC, druhá část se pak zaměří na pavilon A, B a spojovací trakt AB. „Předpokládáme, že celý projekt bude završen v červnu 2026,“ uzavřel Robert Pisár.

 


Zdroj:

Mgr. Jana Pavlíková

tisková mluvčí
www.kr-karlovarsky.cz

 

Foto: FB Domov se zvláštním režimem MATYÁŠ v Nejdku