Madeira – dřevěný ostrov v Atlantiku

I když je ostrov mnohem blíže k africkému Maroku, patří stejně tak jako Azorské ostrovy Portugalsku. Je nutné dodat, že obě souostroví mají do určitě míry svoji autonomii. Přesto patří jako Portugalsko do Evropské unie a platí se zde Eurem. Ostrov byl v 15. století objeven Portugalci, poté, co nejprve náhodou narazili na sousední, menší, ostrov Porto Santo. Portugalci dali krásnému, zalesněnému ostrovu jméno: „ilha da madeira“, tedy „ostrov dřeva“.

V současnosti je hlavním městem ostrova Funchal  s více než 100 tisíci obyvatel, což je zhruba polovina celé populace Madeiry. Ostrov je velmi malý, má pouhých 750 km2,  je tedy skoro 5 krát menší než Mallorca.

Velmi zajímavým úkazem Madeiry je podnebí. Madeira se nazývá ostrovem věčného jara. Což je způsobeno několika přírodními vlivy. Jednak tzv. výškovou pásmovitostí,  nadmořské výšky jsou  zde od nuly, až po výšky nad 1000 m n.m. Nejvyšší hora Pico Ruivo má dokonce 1862 m n. m. Pak je tu poloha ostrova, která je na úrovni severní Afriky a v neposlední řadě i ovlivnění pobřeží Golfským proudem. Ostrov má tedy celý rok velice vyrovnané, spíše jarní počasí, kde jsou minimální teplotní rozdíly mezi nočními a denními teplotami, navíc na severní straně s četnými dešti. Snad proto se také říká že “Madeira spíše než na koupání, je na koukání”. Moře bývá poměrně chladnější a pobřeží z velké části tvoří útesy. Je tu sice několik písečných pláží, ale písek na ně byl dovezen z Maroka. Ostatní jsou pláže jsou oblázkové. 

Madeira je pro své přírodní krásy velkým lákadlem také pro tu část českých turistů, kteří dávají přednost poznávací turistice před jednotvárným pobytem na mořských plážích. Z Prahy se v hlavní sezoně nejjednodušeji dostanete na ostrov přímým letem z Prahy. Ty zajišťuje společnost Smartwings. Počítejte ale s cenou kolem deseti tisíc a v atraktivnější dny i kolem patnácti tisíc za zpáteční letenky. S jedním přestupem například v Curychu nebo Frankfurtu se dá snížit cena až pod osm tisíc s jinými společnostmi. Doba přímého letu je kolem 4,5 hodiny. Nutné je také počítat s tím, že na Madeiře je časový rozdíl oproti Praze – mínus jedna hodina. Pokud se rozhodnete cestovat v covidové době, nezapomeňte si prostudovat podmínky pro vstup. Aktuální informace najdete na https://madeirasafetodiscover.com/. Každý, kdo letí na ostrov, musí mít před cestou vyplněný formulář pro vstup na https://madeirasafe.com. Také je nutné nastudovat podmínky leteckého přepravce. Pokud jste byli zvyklí dělat si odbavení on-line, tak zapomeňte, že si po odbavení vytisknete palubní lístek. Stejně Vás čeká odbavení, kde budou po Vás chtít covidová potvrzení (test, potvrzení o očkování, nebo prodělání nemoci před 90 nebo 180 dny – podle země). Při příletu na letiště na Madeiře musíte místním zdravotním referentům předložit opět doklady a QR code, který je Vám vygenerován po vyplnění formuláře na https://madeirasafe.com

Pak jste vpuštěni na ostrov. Nemusíte se obávat. Pracovníci těchto kontrol jsou vstřícní a pokud byste zapomněli formulář vyplnit, pomohou vám na místě. Také je možné nechat si udělat test PCR na místě. Výsledek je tak do 12 hodin. Jen se do té doby musíte zdržovat ve svém hotelovém pokoji.

 

A když se dostanete přes Covidové kontroly, stává se z Vás turista – téměř jako za starých časů. Na rozdíl od Česka musíte počítat s nošením roušky nebo respirátoru i na ulici. V restauracích je to stejné jako u nás a bez potvrzení. Stejně tak při turistice, sportu a u moře není rouška nutná (stav červen 2021). Můžete se také zaregistrovat na webových stránkách Českého ministestva zahraničí https://drozd.mzv.cz/. Odtud Vám pošlou v době pobytu SMS v případě nějakého nebezpečí, které by se mohlo týkat i českých turistů.

 

Takže teď turistika 🙂 

Pokud si chcete prohlédnout celý ostrov, je nejvhodnější si hned na letišti půjčit auto. V terminálu mají své stánky světové značky půjčoven aut. Pokud ale raději dáte přednost místním, kteří Vám poskytnou stejné a možná někdy i lepší služby s místní znalostí  za nižší cenu, dovezou Vám vozidlo na parkoviště terminálu, kde si ho od Vás pak i převezmou. Třeba půjčovna MADPOINT (www.madpoint.pt), která má velmi dobré reference.

Ubytování můžete sehnat klasicky přes některý ubytovací portál. Ceny jsou v pandemickém období o něco přijatelnější než na vrcholu turistické předcovidové doby. Je jen na Vás, zda dáte přednost hotelu v centru Funchalu, nebo v nějaké klidnější části ostrova. 

 

Takže co vidět? Ostrov je rájem pěší turistiky. Po celém ostrově je velké množství turistických tras. Většina z nich vede kolem levád. Levády jsou různě široké zavlažovací kanály, které odvádějí vodu z vyšších vlhkých míst severu ostrova na jižnější, sušší. Je to starý rozsáhlý systém, o který se dnes stará stát. Právě pěšinami, které slouží pro údržbu levád, vede většina turistických cest. Jedny z nejnavštěvovanějších jsou v oblasti Rabacal, kam se dostanete z parkoviště na silnici ER 105 ke krásným vodopádům. Označení trasy: PR6 Levada das 25 Fontes / Levada do Risco https://qrgo.page.link/DEJJS 

Turistické trasy jsou různých délek a náročnosti. Některé nepočítají s pěším návratem na původní místo a tak je dobré zajistit si  dopravu zpět ke svému vozidlu. Velmi pěkný přehled, včetně navigace, nabízí mobilní aplikace WalkMe Madeira, kde si můžete třídit trasy podle délky i náročnosti a také webové stránky www.visitmadeira.pt.

Pokud se jedná o pěší turistiku, mezi top trasy, které sice nevedou kolem levád, ale jsou velmi vyhledávané, patří trasa PR8 – VEREDA DA PONTA DE SÃO LOURENÇO (6 km), která vede na nejvýchodnější výběžek ostrova https://qrgo.page.link/J1hsN 

 

 A samozřejmě trasa PR1 – VEREDA DO AREEIRO spojující dva nejvyšší vrcholy Madeiry https://qrgo.page.link/pMrKK 

Za návštěvu také stojí vyhlídka Eira do Serrado na Údolí Jeptišek. Zajímavě položenou vesnici Curral das Freiras v údolí obklopenou horami, dříve téměř nepřístupnou. Sem se kdysi ukryly jeptišky před nájezdem pirátů na Funchal. Starou cestu vytesanou do skály a částečně zavalenou kameny již nahradila moderní silnice s tunelem. 

 

Na severním pobřeží ostrova určitě stojí za návštěvu vesnice Sanatana, která je proslulá svými typickými pasteveckými domky se slaměnými špičatými střechami, které se přenášely mezi pastvinami. Dnes už jsou samozřejmě jen turistickou atrakcí.

Pokud budete po severním pobřeží dále pokračovat na Západ, dostanete se až do města Porto Moniz, které je vyhlášeno svými mořskými lázněmi a akváriem.

 

jižní straně ostrova, západně od Funchalu, si nenechte ujít vyhlídkovou plošinu útesu Cabo Girão. Útes je druhý nejvyšší v Evropě a podívaná z prosklené plošiny je opravdu impozantní (vstup na vyhlídku se zavírá v 19.00 resp. 20.00 viz https://qrgo.page.link/1W7UD)

Na západním cípu jižní strany ostrova stojí za zhlédnutí Farol da Ponta do Pargo – aktivní maják z roku 1922.

Madeira nabízí mnoho dalších krásných míst a zážitků, včetně výprav za pozorováním delfínů a velryb. Nechte se inspirovat  již zmíněnými webovými stránkami pro návštěvníky Madeiry http://www.visitmadeira.pt/  Madeira Vás prostě nezklame.