Robert Šlachta: Našich 6 % v průzkumech? Obrovský závazek

Hnutí Přísaha stabilně roste v preferencích a podle posledních průzkumu se pohybuje nad 5%, což je hranice potřebná na vstup do Poslanecké sněmovny. Se zakladatelem Přísahy Robertem Šlachtou jsme se setkali na stánku v Kolíně a zeptali se na pár otázek…

Když jsem se s vámi snažil domluvit rozhovor, nebylo úplně jednoduché najít datum, kdy máte čas. Co vás teď hlavně zaměstnává?
Pořád jsem na cestách. Máme stánky, se kterými objíždíme celou republiku. Funguje to tak, že jsme v jeden den na třech místech najednou a já chci být postupně na všech stáncích, abych se mohl
bavit s lidmi. Takže jsme například v Bystrici pod Hostýnem, Holešově a v Otrokovicích. Taky rozdáváme naše přísahácké noviny a teď máme za sebou ustavující snem.

Podle posledních průzkumu, jste už překročili hranici 5%, které potřebujete na vstup do sněmovny. Co na to říkáte?
Samozřejmě, že mě to těší. Je to důležitý milník. Beru to ale tak, že ještě nic není jisté a pracujeme dál. Do voleb zbývají ještě čtyři měsíce. Současně je to pro mě obrovský závazek vůci všem lidem, kteří nás podporují a věnují čas roznášení novin a práci na stáncích.

Proč jste vůbec založil hnutí Přísaha? Co vám v politice nejvíc vadí?
To, že je tady dvojí spravedlnost. Že když jste „někdo“, tak pro vás neplatí žádná pravidla a děláte si, co chcete a jak chcete. Ukázalo se to naplno v době koronaviru a ukazuje se to pořád. Spravedlnost musí platit pro všechny stejně a je jedno, kde žijete a kolik berete.

Co kromě spravedlnosti chcete řešit ve sněmovně?
Máme několik priorit, které jsou pro nás důležité. V první řade chceme prošetřit všechny covidové státní zakázky. To je konec konců i důvod proč se setkáváme tady u nás na stánku, kde sbíráme podpisy pod naši petici. Peticí chceme vytvořit veřejný tlak na všechny, aby se to, co se dělo v nouzovém stavu řádně prošetřilo, ale hlavně už nikdy neopakovalo.
Dále chceme řešit školství, jak to covidové, tak i to necovidové. Nesmíme připustit, aby se tady opakovala situace, kdy naše děti zameškaly nejvíc hodin v rámci Evropy. Máme plán na to, aby děti nevypadly ze systému výuky. Mimo covidu ale ve školství musíme hlavně řešit to, že tady máme různou kvalitu státních škol, kde žák z Mostu dostává méně kvalitní vzdělání než žák z Brna jenom proto, v jakém kraji žije. To je neakceptovatelné a to musíme změnit.
Taky chceme přísnější tresty pro pachatele domácího násilí, násilí na starých lidech a násilí na zvířatech. Ale tohle je jenom zlomek věcí, které chce Přísaha prosazovat ve sněmovně.

Co budete dělat přes léto? Chystáte se někam na dovolenou?
Určitě zůstanu doma, v Česku, tak jako vždy. Já mám Česko rád a rád tady trávím dovolenou. Chystám se na Šumavu, pak na kolo a taky do Krkonoš a do Beskyd. Těším se taky na to, že jak je už hezky, vytáhnu motorku a pojedu se někam projet.