Psychosomatika

Dobrý den, je mi 28 let a již rok se potýkám se zánětem žaludku. Prošel jsem různými vyšetřeními, ale kromě samotného zánětu nic jiného nenašli. Obávám se, že je to psychického původu, je to možné? Měl jsem vcelku složité dětství, ve vztazích se také většinou trápím. Nemyslím si, že se mám zle, ale možná to tak není. Děkuji za každou radu.

ilustrační foto

 

Dobrý den. To musí být tedy velmi nepříjemné. Ano, to o čem hovoříte, nazýváme psychosomatickými obtížemi. To znamená, že to, co psychicky nebo emočně prožíváme, se odráží na našem fyzickém těle. Pokud se tedy něčím dlouhodobě trápíte, může se to projevit i na vašem celkovém zdraví. Určitě doporučuji vyhledat pomoc psychologa či terapeuta, který vás může podpořit a o všem s vámi více promluvit. Samozřejmě pokud máte tělesné potíže vyžadující lékařskou péči nebo podání léků, pokračujte v péči o sebe i touto formou. Ideální je kombinace starostlivosti o psychiku i o tělesnou schránku, neboť obojí spolu velmi úzce souvisí, jak dobře víte sám. Navíc v rámci správné psychohygieny můžete preventivně předejít dalším problémům. Jste ještě v mladém věku a byla by škoda mít tento životní „start“ ještě o něco ztížený. Přeji vám tedy hodně zdraví!


Na dotaz odpovídá:

Mgr. Pavlína Doležalová
První on-line psychologická poradna
www.Mojra.cz


Využijte speciální akce pro MAGAZÍN OKO.

Při objednávce použijte slevový kód „OKO“
a získáte slevu 10 % na služby psychologické poradny Mojra.cz.


PSYCHOSOMATIKA: Ovlivňuje psychika naše tělo?

Zdraví… Všichni si ho přejeme k narozeninám. Hlavně, aby bylo zdravé – říkáváme, když se narodí miminko. Lidé ale často vidí zdraví jen jako stav bez nemoci nebo bolestivých tělesných příznaků. A tak svou péči směřujeme k našemu tělu a o svou duševní pohodu se moc nezajímáme. Přitom tělo a mysl spolu souvisejí více, než si uvědomujeme.

Naše psychické problémy se mohou odrazit právě na těle. Sami si možná vybavíte, jak se emoce projevují ve vašem těle – ve stresu se potí ruce a svírá žaludek, když je dlouho špatná atmosféra v rodině, mluvíme o tom, že se dusíme. Mnoho lidí své emoce potlačuje. Ony ale nemizí, doutnají někde pod povrchem a dříve nebo později se dostanou ven. Nebo se projeví právě někde na těle.

Propojení tělesna a duševna nazýváme psychosomatika. Mezi nejčastější psychosomatické potíže řadíme bolesti hlavy, migrény, žaludeční vředy, bolesti kostí, kloubů a svalů nebo vysoký krevní tlak. To znamená, že tyto potíže mohou být způsoby nebo podporovány naším nepříznivým psychickým stavem. Péče o psychiku je proto velmi důležitá. Naše zdraví neovlivňují jen nemoci, ale také vztahy, ve kterých žijeme, naše práce i to, jak vnímáme sami sebe. Je tedy důležité dopřávat nejen tělu, ale i mysli, dostatek odpočinku. Nezapomínejte ani na pohyb a zdravý životní styl. A když se přesto nic nedaří? Nemusíte na to být sami, stejně jako byste šli s bolavým zubem k zubaři, s bolavou duší se můžete obrátit na psychologa.

Autor: PhDr. Michaela Miechová, První on-line psychologická poradna Mojra.cz, www.Mojra.cz