Pořiďte si robotického zahradníka

Přestože jsou robotické sekačky na trhu již poměrně dlouho a pořizovací náklady jsou stále příznivější, u mnohých majitelů zahrad si důvěru ještě nezískaly. Důvodem snad mohou být pochybnosti, nakolik je robot spolehlivý, nebo otázka, jak dobře trávník poseče. 
Někdo sice chápe pravidelné sečení trávníku klasickou sekačkou jako jistou formu relaxace, jestliže ale počasí dopřává trávníku dostatek vláhy a slunce, z relaxace se může stát velmi namáhavá práce. Trávník je někdy přerostlý už po jednom týdnu, a ne vždy se nám chce v polovině týdne po pracovním dni jezdit po zahradě se sekačkou. Jakmile ovšem trávník zanedbáte a necháte jej přerůst, je jeho posečení obtížné, a i samotný trávník tím trpí.
Základní výhodou robotické sekačky je, že může sekat trávník i několikrát týdně a práce ji neomrzí. Díky své nízké hlučnosti se může do práce pustit v kteroukoli denní i noční hodinu. „Když prší, sekačka sama sečení odloží na později. Sama přeruší práci, když je akumulátor vybitý, dojede na nabíječku a po nabití práci dokončí. Správně nastavená robotická sekačka si na zahradě prostě žije vlastním životem. Jediné, co pro ni musíte udělat, je umístit na vhodné místo nabíjecí stanici, na které bude ´bydlet´, a vymezit jí pracovní prostor. Ten je ohraničen tenkým kabelem připojeným k nabíjecí stanici. Kabel natáhnete po obvodu pracovního prostoru a připevníte jej pomocí kolíků k zemi. Chcete-li mít jistotu, že se kabel nepoškodí a nebude překážet, můžete jej ukrýt těsně pod zem. Sekačka jej nepřejede, vždy se bude pohybovat jen v tomto vymezeném prostoru a díky kabelu také vždy spolehlivě trefí k nabíjecí stanici. Natažení kabelu sice věnujete přibližně jedno odpoledne, ale robot vám za to ušetří hodiny a hodiny práce po zbytek roku,“ říká Jan Kovačka, majitel sítě prodejen Hecht – specialista na zahradu.
Jelikož sekačka může sekat trávník i několikrát týdně, bude z něho odsekávat vždy jen zlomek jeho výšky. Trávník proto netrpí tak jako při nepravidelném sečení běžnou sekačkou. Robotická sekačka zároveň při sečení vytváří z posečené trávy drobný mulč, který zapraví do travních drnů. Cenné živiny se tak vrací do půdy jako organické hnojivo. „Kdo měl někdy možnost porovnat trávník, o který se stará robot, s trávníkem, který je sečen klasickou sekačkou, jistě potvrdí, že trávník sečený robotickou sekačkou je svěžejší, hustější a lépe prospívá,“ uzavírá Jan Kovačka.

Zdroj:

Šárka Lachoutová

www.aspen.pr