Jak správně připravit trávník na jaro

Jaro už klepe na dveře a zahrádkáři se připravují na nejkrásnější období roku. Na jarní péči čeká i trávník, proto je třeba nezanedbat důkladnou přípravu. Odměnou bude krásný a prosperující trávník po celé léto.

Trávníková sezóna obvykle začíná v březnu, kdy definitivně zmizí sníh. Při zakládání nového trávníku je důležité půdu správně připravit na setí nebo položení trávníkového koberce. Obnova trávníku není tak pracná – půdu stačí po zimě důkladně vyčistit. Odstraní se z povrchu listy, kameny, stará tráva, kořínky a jiné nečistoty. Tráva se po zimě může také posekat, je však třeba dostatečně dlouho počkat po roztání posledního sněhu (alespoň tři týdny). Pokud se poseká trávník, který je ještě příliš vlhký, riskuje se poškození křehkých kořínků.

Vertikutací (šetrné nařezávání travních drnů za účelem odstranění staré trávy, plevele a mechu) se vytvoří prostor pro nová, zdravá a silná trávová stébla. Provzdušněním se též probere tráva po zimním spánku, je však třeba vše provádět opatrně. „Vertikutace na jaře s sebou přináší určitá rizika, takže provzdušňujte, jen pokud je to nevyhnutelné. Nařezáváním trávních drnů sice zlepšíte proudění vzduchu a vody, ale vytváříte také prostor pro vniknutí plísní a plevelů,“ upozorňuje David Benda, odborník z oddělení zahrady v projektových marketech Hornbach. Aby se zabránilo rozmnožení plevele v trávníku, musí se půda důkladně dočistit. „Na dočištění použijte k přírodě šetrný herbicid, nepoužívejte přípravky s obsahem glyfosátu,“ upřesňuje David Benda.

Pokud se objeví na trávníku po zimě holá místa, je třeba na ně vysít travní semeno začátkem jara. „Před výsevem promíchejte rukou travní směs, aby se jednotlivá semena rovnoměrně rozdělila. Samotnou výsadbu je možné provést buď ručně, nebo pomocí sypacího vozíku. Pro dosažení hustého a odolného trávníku vysejte 20–25 g směsi na 1 m2, v případě ručního setí použijte osiva o něco více, abyste dosáhli ucelené travní plochy,“ doporučuje David Benda z Hornbachu. Použitím sypacího vozíku dosáhnete pravidelnějších výsledků, zejména pokud osivo rozložíte ve dvou etapách do kříže. Další praktickou metodou je smíchání osiva s pískem a jeho setí pomocí sypacího vozíku.

Po vysetí travní směsi se musí semena zatlačit do země pomocí nášlapných prken nebo zahradního válce. Toto intenzivní spojení se zemí udrží semínka vlhká, urychluje jejich klíčení, chrání je před odvátím a zabraňuje ptákům, aby je vyzobávali. Pokud opět použijete zahradní válec, vytvoříte rovnoměrnější povrch.

Více informací na: www.hornbach.cz