Ztráta motivace

Dobrý den, poslední dobou se neumím vůbec k ničemu odhodlat. Býval jsem velmi akční typ, lezl jsem po horách, po práci doma pořád něco kutil… Dokázal jsem si udělat plány na měsíc dopředu. Ale teď jsem najednou úplně bez energie, nic mě nebaví a nemám chuť cokoli řešit. Manželka je na mě naštvaná, a vlastně všichni okolo. A já to na jednu stranu chci strašně moc vyřešit, na druhou se mi ale nechce řešit vůbec nic. Co s tím?

ilustrační foto

 

Dobrý den. Podle toho, co píšete, bych řekla, že jste ztratil motivaci. V první řadě se zkuste zamyslet nad tím, kdy a proč k tomu mohlo dojít. Stalo se něco zvláštního v rodině, v partnerském vztahu, v práci… Něco, co vám vzalo chuť a energii? Abyste nad ztrátou motivace zvítězil, musíte najít smysl – děti, partnerka, potěšení z výsledku, různé odměny. Zkuste si denně zadat určité malé cíle, hlavně se do ničeho nenuťte a nespěchejte. Myslete také na pravidelný a hlavně kvalitní odpočinek. Jen když budete odpočatý, tak stoupne vaše výkonnost a vše vám půjde lépe od ruky. A když se daří plnit vytyčené úkoly, je tento úspěch rozhodně motivující. Určitě doporučím volit mezi prací raději aktivní způsob odpočinku – protažení, procházka na čerstvém vzduchu, cviky na udržení rovnováhy a jiné relaxační techniky. Pokud nevíte, kterou si vybrat, zkuste se inspirovat na internetu.


Na dotaz odpovídá:

PhDr. Michaela Miechová
První on-line psychologická poradna
www.Mojra.cz


Využijte speciální akce pro MAGAZÍN OKO.

Při objednávce použijte slevový kód „OKO“
a získáte slevu 10 % na služby psychologické poradny Mojra.cz.


Kdy a proč ztrácíme motivaci?

Se ztrátou motivace se můžete setkat kdykoliv v průběhu života. Poprvé při studiu, zejména na VŠ, kdy velmi rychle vystřízlivíte z představy nevázaného studentského užívání si. Namísto večírků se na studenta kupí hromada učiva, nedostatek času a spánku. Počáteční nadšení přechází do melancholie, a neustálý nátlak a stereotyp mohou vést k naprosté ztrátě motivace ke studiu.

Po studiu, ať už jakémkoliv, se zapojíte do pracovního procesu. A zde nad vámi začne opět viset přízrak mizející motivace. Proč? Jednoduše proto, že práci snů má jen málo vyvolených. Většinou, zejména kvůli potřebě platit účty, se spokojíte s prací, která není z vašeho pohledu až tak dokonalá. Třeba ji jen v první chvíli berete jako z nouze ctnost, a poohlížíte se po něčem jiném, něčem, co by vás opravdu bavilo. Jenže pracovní trh je neúprosný, a tak den co den chodíte do zaměstnání, které vnímáte jen jako nutné zlo. Ale nemyslete si, ani ti s dokonalou prací nejsou před ztrátou motivace v bezpečí. I oni se mohou jednoho dne vzbudit naprosto bez energie, bez zápalu. Z ničeho nic nejsou schopni odvádět svou práci dobře, nestíhají termíny, stále častěji do práce zaspí…

Kromě ztráty studijní a pracovní motivace nás může potkat ještě něco horšího. A to ztráta motivace k životu obecně. Své dny neprožíváte, ale pouze přežíváte. Nejste schopni se pro cokoli nadchnout, jste bez energie, každodenní potřeby děláte mechanicky, jako stroje. Anebo jste již dospěli do takové fáze, že je neděláte vůbec. I když si to nechcete přiznat, je potřeba začít situaci co nejdříve řešit, protože ztráta motivace je jednou z příčin syndromu vyhoření v osobní i pracovní rovině.
Autor: PhDr. Michaela Miechová, První on-line psychologická poradna Mojra.cz, www.Mojra.cz