Krkovička se sušenými švestkami

Ingredience:

80 g sušených švestek, 2 dl červeného vína, 10 g cukru, skořice, 400 g vepřového masa (vykostěné krkovičky), 40 g rostlinného tuku, ocet (citrónová šťáva), 2 lžíce slivovice, pepř, sůl

 

Postup:

Sušené švestky bez pecek opláchneme, necháme v cedníku okapat, vložíme do červeného vína a necháme do druhého dne, aby změkly. Potom přidáme cukr, špetku skořice a asi 15 minut povaříme.
Krkovičku opláchneme a osušíme čistou utěrkou. Ostrým nožem nařízneme po délce tak hluboko, aby vznikla kapsa. Naplníme ji povařenými, okapanými švestkami a uzavřeme kovovými jehlami na ptáčky. Posolíme, popepříme, vkládáme do kastrolu se zahřátým rostlinným tukem a po všech stranách lehce opečeme. Potom podlijeme sběračkou tekutiny zbylé po vaření švestek, vložíme do předehřáté trouby a pečeme. Během pečení opakovaně přeléváme vypečenou štávou a podle potřeby podléváme tekutinou zbylou po vaření švestek. V průběhu pečení maso 1–2krát obrátíme. Měkké maso vyjmeme a po zchladnutí rozkrájíme na porce. Šťávu dochutíme slivovicí, podle chuti přisolíme nebo přikyselíme octem či citrónovou šťávou.

Pro MAGAZÍN OKO z portálu plného receptů www.recepty.eu