Poruchy příjmu potravy

Dobrý den, moje 14letá dcera nikdy neměla problém s jídlem nebo váhou. Jenže poslední dobou si všímám, že se v jídle hodně hlídá, je fanatik do zdravé výživy, cvičí, dost zhubla. Tvrdí, že jí normálně, ale nevím. Bojím se, aby neměla nějaký problém. Jak to poznám? Děkuji.


ilustrační foto

 

Je pochopitelné, že máte o dceru obavy. Je ve věku, kdy se často setkáváme se sebepoškozováním. A ač to zní zvláštně, tak přehnaně zdravé stravování je jedním z nich. Hodně záleží na tom, jaký vztah s dcerou jako matka máte. A i když máte pocit, že si s dcerou rozumíte, doma je klid a ve škole vše klape, tak vůbec nemusíte poznat, že se s dcerou něco děje. Dívky trpící různými poruchami příjmu potravy jsou výborné lhářky a dokáží skrýt všechny své pohnutky. U Vaší dcery je potřeba zjistit, co se za jejím chováním skutečně skrývá: Řekl jí někdo, že je tlustá? Chce zapadnout mezi určitou skupinu lidí? Má z něčeho strach? Bojí se, že bez správného stravování nebude žádoucí? Je docela dobře možné, že se mýlíte a dcera je v pořádku a chce jen zdravě žít. Pro rizikovost faktorů bych ovšem dceři doporučila rozhovor s psychologem, ten se společně s Vaší dcerou domluví na dalším postupu, pokud bude potřeba a samozřejmě promluví i s Vámi.


Na dotaz odpovídá:

PhDr. et Mgr. Hana Alblová
První on-line psychologická poradna
www.Mojra.cz


Využijte speciální akce pro MAGAZÍN OKO.

Při objednávce použijte slevový kód „OKO“
a získáte slevu 10 % na služby psychologické poradny Mojra.cz.


Kult štíhlosti aneb Poruchy příjmu potravy

Žijeme dnes v zajetí masmédií a sociálních sítí, které neustále hlásají, jak by měla vypadat dokonalá postava. Desítky let nám televizní reklamy vtloukaly do hlavy, že krásná znamená být extrémně štíhlá. Tyto idoly si nejedna mladá dívka bere k srdci a dennodenně stojí zkroušeně před zrcadlem.

Poruchy příjmu potravy jsou psychickým onemocněním a jako takové si s psychikou člověka umně pohrávají, zkreslují vnímání vlastního těla. V podstatě jde o závislost na jídle, kdy se člověk prostřednictvím hladovění, nebo naopak přejídání snaží vyřešit své problémy. Mezi nejznámější poruchu patří jistě anorexie a bulimie. Vidina štíhlého těla a obdivu je sice lákavá, ale nutno si uvědomit, že každý extrémní čin si vybírá svou daň. Tělo z nedostatku živin a vitamínů začne strádat, což se může projevit vypadáváním vlasů, lámáním nehtů, špatnou kvalitou pleti, suchou kůží, přetrvávajícími bolestmi břicha, zácpou, poruchami trávení, ztrátou menstruace, zimomřivostí aj. Z psychického hlediska jsou časté poruchy spánku, únava, závratě, extrémní změny nálad, deprese, úzkosti, poruchy koncentrace a neustávající pokřivené vidění vlastního těla.
Léčba je velmi náročná a vyžaduje notnou dávku odvahy a trpělivosti, ať už probíhá ambulantní formou s využitím psychoterapie a nutriční terapie, nebo v rámci hospitalizace na psychiatrickém oddělení. Pro vysokou rizikovost doporučujeme vyhledat pomoc psychologa co nejdříve. Čím dříve se začne problém řešit, tím lépe.

Autor: PhDr. Michaela Miechová, První on-line psychologická poradna Mojra.cz, www.Mojra.cz