Kabaret, ve kterém zní plzeňština, se vrací na scénu / 14.10.

Tušíte, co znamenají výrazy „tepřiva“, „jakypa“ nebo „napučenej“? Svérázný výklad plzeňského dialektu zazní v jedné z nejoblíbenějších scének představení Dubnička Lahoda Revival Kabaret, které se po koronavirové pauze vrací zpět do Měšťanské besedy. Vtipné texty v podání autorů Viléma Dubničky a Zdeňka Lahody pobaví diváky nejen ve scénkách, ale i v originálních písničkách, při kterých dvojici na jevišti doprovázejí další čtyři muzikanti. Třešničkou na dortu je pak skládání písně za pouhou jednu minutu a na téma, které si zvolí sami diváci. Nejbližší kabaret se odehraje na scéně JoNáš 14. 10. od 19 hodin.

Ostřílený autorský tandem Vilém Dubnička a Zdeněk Lahoda spolu tvoří více než deset let. Na svém kontě mají desítky vystoupení, autorská CD a vlastní pořad pro děti na YouTube Rádia Junior. Dubnička Lahoda Revival Kabaret měl v Měšťanské besedě premiéru v květnu 2019. Forma představení navazuje na legendární autorské dvojice jako Šimek – Grossmann, Suchý – Šlitr nebo Werich – Voskovec, nechybí ani nádech cimrmanovské mystifikace. Jde ale čistě o inspiraci, všechny scénky i písničky si autoři kabaretu píšou sami. Kapelu tvoří čtyři vynikající muzikanti: David Vaňáč (klávesy), Miroslav Lahoda (bicí), David Kovář (saxofon a klarinet) a Štěpán Váňa (kontrabas).

„Představení v říjnu nahrazuje termíny z období koronavirové krize, vstupenky jsou ještě k dostání. Kromě Měšťanské besedy vystupujeme i na dalších místech, byli jsme k vidění například v rámci letního programu v  DEPO2015 nebo na festivalu v Hořovicích, v říjnu se chystáme do pražské Kavárny Liberál a do Káčka v Dobřanech,“ uvedl Vilém Dubnička.

Oba spoluautoři se kromě kabaretu věnují i dalším projektům. Jejich jména najdeme například v titulcích pod novým zábavně vzdělávacím pořadem České televize Rejpavá žížala, který právě vstupuje na obrazovky. Vilém Dubnička je spoluautorem námětu a napsal scénář k 8 ze 16 dílů seriálu a Zdeněk Lahoda složil hudbu.

Vilém Dubnička pochází z Hustopečí nad Bečvou, vystudoval Obchodní akademii ve Valašském Meziříčí a činoherní herectví na DAMU. Deset let hrál v činohře Divadla J. K. Tyla v Plzni, pak se stal režisérem a založil festival Divadelní léto pod plzeňským nebem. Moderuje pořad Cyklotoulky/Běžkotoulky na ČT Sport, je na volné noze, hraje, zpívá a píše písničky.

Zdeněk Lahoda žil odmala v Horšovském Týně, vyučil se výrobě a opravě hudebních nástrojů v Kraslicích, ale jeho nejlepším nástrojem je hlas. Více než deset let zpíval v opeře Divadla J. K. Tyla v Plzni, založil mužské vokální kvinteto Hlasoplet, Sdružení Ty a Já a dětský sbor Lahoda. Nyní je na volné noze, hraje, zpívá a píše písničky.

Představení Dubnička Lahoda Revival Kabaret vzniklo za podpory Nadace 700 let města Plzně.

Vstupenky v ceně 222 Kč lze zakoupit prostřednictvím systému Měšťanská beseda: https://mestanskabeseda.cz/akce/dubnicka-lahoda-revival-kabaret/


Zdroj:

Daniela Vítová

tiskový servis

www.dubnicka-lahoda.cz