Alkoholismus

Dobrý den, můj muž teď začal více popíjet, když si denně nedá alespoň 2 piva, tak je protivný, utrhuje se na mě i na děti. Mám strach, aby se z něj nestal alkoholik. Děkuji.


ilustrační foto

 

Denní konzumace alkoholu, kterou popisujete u svého manžela, by se časem skutečně mohla změnit v závislost na alkoholu. Zmiňuji mohla, protože rozvoj závislosti na alkoholu je zcela individuální u každého člověka.
Vznik závislosti je multifaktoriální. Do role vstupují jak genetická výbava člověka – dědičnost, dispozice osobnosti – zranitelnost a také v neposlední řadě jeho sociální prostředí. Když se setká u člověka třeba genetická predispozice s jiným faktorem, rozvoj závislosti je snazší.
Změny v chování manžela k vám a dětem mohou souviset nejen s chyběním piva, ale také s jinými problémy, které manžel prožívá. Alkohol jako takový je vlastně přírodní anxiolytikum, což znamená, že jeho konzumace snižuje úzkost. Mnoho lidí, kteří jsou ve stresu, nespokojeni, či si na sebe nakládají mnoho povinností a jsou pod časovým tlakem, se odměňuje večer sklenkou alkoholu.
Na uvolnění celodenního napětí však existují zdravější a bezpečnější způsoby. Vhodnou formou je cvičení či naopak relaxace formou jógy. Nebo autogenní trénink, který Vás může naučit psycholog.


Na dotaz odpovídá:

Mgr. Natália Vodilová
První on-line psychologická poradna
www.Mojra.cz


Využijte speciální akce pro MAGAZÍN OKO.

Při objednávce použijte slevový kód „OKO“
a získáte slevu 10 % na služby psychologické poradny Mojra.cz.


Strašák jménem alkohol

Alkoholismus je závislost se všemi jejími projevy a důsledky. A jako taková vám dokáže dokonale zničit život. Příčin nadměrného pití může být mnoho, většinou v alkoholu člověk utápí svůj žal, deprese, úzkosti, stres, rodinné a pracovní problémy a mnoho dalšího. Na vině jsou také genetické predispozice a prostředí, ve kterém vyrůstáte. Pokud jsou rodiče alkoholici, je velká pravděpodobnost, že k alkoholu budete také tíhnout. Nebo možná ne…

Závislost na alkoholu vzniká nenápadně. V první fázi vám alkohol jen dává, ať už je to pocit jistoty, úlevy, zapomnění, ale nic nebere. Postupně však stoupá potřeba pití, a i když budete mít dost, nikdy to nebude stačit. Všechny myšlenky se začnou točit jen kolem toho, že se musíte něčeho napít, a když své nutkání nevyslechnete, dostaví se jako u jiných závislostí silné abstinenční příznaky. To vše je ještě umocněno pocitem hanby a viny, neustálými sliby, že zítra už se neopijete, že s tím přestanete. Přesto víte, že jsou to jen plané řeči, alkohol vás totiž má ve své moci.

Není radno alkoholismus podceňovat, už jen pro jeho psychické, fyzické i společenské dopady. Bez pomoci psychologa a psychiatra se neobejdete. Existuje také nepřeberné množství organizací na podporu boje proti alkoholismu, skupiny anonymních alkoholiků, kde se můžete vypovídat a kde zjistíte, že nejste na světě jediní, kteří kouzlu alkoholu podlehli. Úspěšné zvládnutí alkoholismu spočívá v naprosté a doživotní abstinenci.

Autor: PhDr. Michaela Miechová, První on-line psychologická poradna Mojra.cz, www.Mojra.cz