Odměny za péči o pacienty s COVID-19 by měli dostat i zaměstnanci léčeben dlouhodobě nemocných

Ministerstvo zdravotnictví připravilo systém odměn pro zdravotníky pečující o pacienty s nákazou koronavirem v období od března do května 2020. Odměny dostanou také záchranáři a obdobné odměňování připravilo Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR pro pracovníky pobytových sociálních služeb. Mezi těmi, kteří na finanční podporu za uvedené období budou mít nárok, však nejsou zaměstnanci následné a dlouhodobé lůžkové péče. Hejtman Petr Kubis proto oslovil dopisem ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha, aby pracovníky „léčeben dlouhodobě nemocných“ do objemu finanční podpory zahrnul.

ilustrační foto

 

 „Jsme velmi rádi, že zdravotníci, záchranáři i pracovníci v sociálních službách odměny dostanou, protože si je plně zaslouží. Starali se a ještě starají o nemocné COVID-19, byli denně vystaveni riziku nákazy, přitom hlavně zpočátku museli najít způsob, jak účinně ochránit sebe i ostatní. Stejně na tom ale byli i zaměstnanci léčeben dlouhodobě nemocných, kteří se také starají o pacienty seniorského věku, nevyléčitelně nemocné. Je to mimo jiné případ zařízení REHOS Nejdek v našem kraji, které jsme vyčlenili pro příjem pacientů s koronavirem, a tyto pacienty z celého regionu jsme tam umisťovali a stále umisťujeme,“ zdůraznil hejtman Petr Kubis.

Podobně funguje oddělení Nemocnice Mariánské Lázně, které poskytuje následnou a dlouhodobou péči, a v uplynulém období tam došlo k hromadné nákaze pacientů i zaměstnanců. „Proto jsme přesvědčeni, že odměna plným právem náleží právě i těmto pracovníkům. V jejich případě dokonce nebylo nařízeno ze strany státu testování rapid testy, k němuž jsme nakonec přistoupili jako kraj a vedení léčeben jsme k testování zaměstnanců vyzvali s tím, že je zásobíme materiálem potřebným pro testování. Věřím, že ministerstvo zdravotnictví náš požadavek zohlední,“ vysvětlil krajský radní Jan Bureš.

 


Zdroj:

Mgr. Jana Pavlíková

tisková mluvčí
oddělení vnějších vztahů a styku s veřejností
www.kr-karlovarsky.cz