Stavba silnice k budoucímu areálu BMW běží podle plánu

Karlovarský kraj pomalu dokončuje dopravní napojení na průmyslovou zónu v Podkrušnohorské výsypce na Sokolovsku. Předpokládá se, že silnice, která povede k chystanému vývojovému a testovacímu centru automobilky BMW, by měla být hotova na konci června. Přípravou a realizací projektu byla pověřena Krajská správa a údržba silnic Karlovarského kraje, stavbu provádí společnost STRABAG.

V uplynulém roce silničáři pracovali na rozšíření vozovky a vystavěli opěrnou gabionovou zeď. Po ukončení zimního období se pak naplno rozběhly práce na výstavbě kruhové křižovatky a dokončuje se vyztužený násyp ze zlepšované zeminy. Jakmile bude hotova konsolidace násypu, dojde k pokládce definitivní konstrukční vrstvy vozovky.

„Jsem rád, že práce na stavbě dopravního napojení probíhají podle plánu. Celkové náklady jsou vyčísleny na 92,3 milionu korun s DPH, přičemž akce je ze 100 procent financována z programu RESTART. Jedná se o významný investiční projekt, který do našeho regionu, přinese stovky pracovních míst. To je obzvláště v dnešní  době, kdy kromě chystaného útlumu těžby bojujeme i s pandemií koronaviru, která citelně zasáhla ekonomiku našeho regionu, více než potřeba,“ uvedl náměstek hejtmana Karlovarského kraje Martin Hurajčík.

K výstavbě příjezdové komunikace se Karlovarský kraj zavázal v memorandu, které společně uzavřel s firmou BMW Group a společností Sokolovská uhelná. Následovat bude ještě vybudování veřejného parkoviště včetně nabíjecích stanic pro elektromobily. Vývojové a testovací centrum automobilky BMW by mělo disponovat více než 100 kilometry zkušebních tratí. To vše na celkové ploše o výměře přibližně 525 hektarů. Se stavbou polygonu se má začít zhruba v polovině letošního roku.

 


Zdroj:

Mgr. Veronika Svobodová
oddělení vnějších vztahů a styku s veřejností
www.kr-karlovarsky.cz