Největší lokalita rychlodobíjecích stanic ČEZ v České republice nabízí v NC Královo Pole v Brně 4 stojany

Kvarteto rychlodobíjecích stanic ABB, které jsou nově v provozu v Nákupním centru Královo Pole v Brně, je počtem stojanů největší mezi lokalitami veřejných dobíjecích bodů ČEZ. Síť srovnatelná s většími řetězci klasických čerpacích stanic nyní čítá celkem 200 stanic, a za posledního 1,5 roku se tak svým rozsahem zdvojnásobila. Roste také objem odebrané elektřiny. Objem elektřiny odebrané v síti veřejných rychlodobíjecích stanic Skupiny ČEZ v průběhu 1. čtvrtletí letošního roku meziročně vzrostl o více než 54 %, na téměř 600 tisíc kWh. Odběry v březnu, který byl z větší části poznamenán vyhlášeným nouzovým stavem v České republice, činily více než 158 tisíc kWh, což je o 13 % meziročně více.

V prostorách krytého parkoviště Nákupního centra Královo Pole v Brně byla zprovozněna čtveřice veřejných rychlodobíjecí stanice pro elektromobily provozovaná Skupinou ČEZ. Více stojanů nemá žádná z lokalit dobíjecích stanic ČEZ. Dosud tento primát držely se třemi stanicemi Vestec u dálnice D0 a pražský Vypich. Počet veřejných dobíjecích stanic v barvách ČEZ se tak během posledního 1,5 roku zdvojnásobil. Více než 140 jich umožňuje rychlé dobíjení. Standardem v síti rychlodobíjecích stanic ČEZ je stojan ABB umožňující nabíjení všech typů a značek elektromobilů. Stojan je vybavený DC konektory s nabíjecími standardy CHAdeMO a CCS o výkonu až 50 kW a dobití většiny kapacity baterií elektromobilu zvládne za zhruba 25 minut. Součástí nabídky dobíjecí stanice je také AC nabíjení se standardním konektorem Mennekes, který umožňuje nabíjení s výkonem až do 22 kW s dobou dobití větší části baterie do 2 hodin.

 

„Počet elektromobilů v České republice překonal hranici 3,5 tisíce, když jen za první tři měsíce letošního roku přibylo hodně přes 800 e-aut. Je jasné, že poptávku po veřejném dobíjení dynamicky rostoucího počtu vozů dnes už plně zvládnou pokrýt jen lokality se dvěma a více stojany. Právě na takové lokality se budeme chtít cíleně zaměřovat. Do konce roku bychom chtěli překonat hranici celkových 250 stanic v naší síti. Odhadujeme přitom, že objem elektřiny odebrané letos na našich stojanech prolomí hranici 3 milionu kWh. Jsme rádi, že výstavbu sítě můžeme zčásti financovat díky prostředkům z dvojice grantů evropského programu Connecting Europe Facility, v jehož výzvách ČEZ v minulosti uspěl. Díky tomuto grantu se podařilo instalovat i kvarteto stanic v NC Královo Pole,“ říká Tomáš Chmelík, manažer útvaru čisté technologie ČEZ.

 

Síť veřejných dobíjecích stanic Skupiny ČEZ, která už se svým rozsahem vyrovnává větším řetězcům klasických čerpacích stanic, začala vznikat v roce 2012. Od té doby se ze zelených stanic s logem ČEZ stal jeden ze symbolů této formy ekologické dopravy. Za loňský rok u těchto stojanů načerpaly elektromobily celkem 1 963 523 kWh elektřiny, což je ekvivalent 54 542 plných dobití elektromobilu střední třídy s kapacitou baterie 36 kWh. Zároveň jde o téměř 105procentní nárůst oproti roku 2018, kdy v celé síti „dobíječek“ elektrická auta načerpala 959 115 kWh. Celkem loni e-auta zastavila u stojanů ČEZ k dočerpání energie ve 153 612 případech. Více na http://www.elektromobilita.cz/cs/mapa-dobijecich-stanic.html

 

V České republice je aktuálně

  • registrováno více než 3700 elektromobilů (jen za letošní první tři měsíce roku 866 e-aut, březen 2020 byl s 266 novými registracemi suverénním historickým rekordmanem)
  • v provozu 412 profesionálních veřejných dobíjecích stanic – na jednu dobíjecí stanici připadá cca 9 elektrických aut (tj. optimální poměr, který drží i země s rozvinutým nasazením elektrické trakce v dopravě)
  • tržní podíl ČEZ s 200 stojany činí 48 %
  • registrováno více než 5,9 milionu vozidel se spalovacím motorem
  • v provozu 4008 veřejných čerpacích stanic pro vozidla vybavená spalovacími motory – na jednu čerpací stanici připadá cca 1470 klasických aut

 


Zdroj:

Martin Schreier

mluvčí | Útvar mediální komunikace

ČEZ, a. s.

www.cez.cz